Dnevne novosti

Bošnjaković: Procedura za pomilovanje Huanita Luksetica mogla bi završiti u iduća dva tjedna

31.01.2019 07:05 ZAGREB, 30. siječnja 2019. (Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je prije sjednice Vlade u srijedu kako očekuje da bi cjelokupna procedura vezana uz pomilovanja Huanita Luksetica mogla završiti u iduća dva tjedna, nakon čega će predmet biti dostavljen Predsjednici na postupanje.
Zatraženo je izvješće od Centra za socijalnu skrb o životnim prilikama te izvješće nadležnog suda, nakon toga će svoje mišljenje izreći Ministarstvo pravosuđa i cijeli predmet uputiti predsjednici, rekao je Bošnjaković."Čim to dobijemo napravit ćemo svoje i poslati predsjednici s obrazloženim svoji stavom.

Koliko će to trajati ovisit će o Centru za socijalnu skrb, no vjerujem da će to biti u sljedeća dva tjedna", rekao je Bošnjaković. Ocijenio je i kako nije zaobiđena procedura uobičajena u takvim slučajevima. "Nije zaobiđeno ništa. Nakon pravomoćne presude svatko ima pravo tražiti pomilovanje, tako da je procedura redovna", rekao je. 

Kad je riječ o zahtjevima sudskih službenika koji traže dodatak na plaću, Bošnjaković odgovara kako bi volio da dobiju veće plaće, ali ne zna hoće li do toga doći. To pitanje nije u resoru pravosuđa, već u domeni Vlade i resora koji vode brigu o tome, imajući u vidu i situaciju drugih unutar državne uprave.

"Mi ukazujemo da su ti ljudi zaista loše plaćeni, međutim, Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika nije u resoru pravosuđa. Mi u okviru radne skupine ukazujemo na to. Plaće administrativnih referenata, odnosno zapisničara su niske, ali su općenito u cijeloj državnoj upravi takve", rekao je Bošnjaković.