Dnevne novosti

Ministarstvo predlaže zakon za obeštećenje radnika Plobesta izloženih azbestu

04.02.2019 07:00 ZAGREB, 1. veljače 2019. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u petak je na "e-Savjetovanju" pokrenulo savjetovanje o prijedlogu zakona o obeštećenju radnika Plobesta iz Ploča, kojim se želi riješiti pitanje radnika te tvrtke u stečaju koji su bili izloženi štetnom djelovanju azbesta, priopćeno je iz Ministarstva. 
Sukladno nacrtu prijedloga, prema evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pravo na obeštećenje imalo bi 510 radnika koji su od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine (najmanje pet godina rada) bili izloženi azbestu. 

Predlaže se obeštećenje od 219 tisuća kuna po radniku.

Rješenje o zahtjevu za obeštećenje, koji radnik treba podnijeti u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu, u prvom stupnju donosio bi Fond za zaštitu okoliša i energetiku, a u drugom stupnju povjerenstvo za žalbe čije članove imenuje Vlada.

S obzirom da se radi o obeštećenju radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, predlaže se da isplatu obavlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Savjetovanje je otvoreno do 16. veljače.