Dnevne novosti

Lovrinović: Zbog loše kreditne politike prijeti nam nova vojska blokiranih

08.02.2019 07:25 ZAGREB, 7. veljače 2019. (Hina) - Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozorio je u četvrtak da zbog bujanja nenamjenskih gotovinskih kredita i prešutnih prekoračenja po tekućim računima, na koje se plaća visoka kamata, Hrvatskoj prijeti potencijalna nova vojska blokiranih.

"Svjedoci smo bujanja nenamjenskih gotovinskih kredita u protekle dvije godine. Poprimili su zabrinjavajuću dinamiku, a HNB prešutno gleda što se događa i tu i tamo nešto izjavi", rekao je Lovrinović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Poručio je kako zadaća regulatora nije davanje izjava nego donošenje odluka kojima će ograničiti iznos i opseg gotovinskih nenamjenskih kredita u kreditnoj politici banaka. Ako se to ne dogodi, prijeti nam novi slučaj sličan švicarskom franku.

"Ljudi uzimaju te kredite zato što ne trebaju u zalog stavljati nekretnine, procedura je brža i jednostavnija i ne moraju banci reći za što će upotrijebiti kredit. No, takva ležernija situacija i lakoća uzimanja kredita izuzetno je skupa jer kamata na te kredite nije ispod sedam posto godišnje", upozorio je Lovrinović.

Ako se na oročenu štednju ne može dobiti dobiti više od 0,4 posto kamate, a na gotovinski namjenski kredit mora se platiti najmanje sedam posto, onda je kamatna razlika 15 puta veća, odnosno 1500 posto. To se ne može zvati razvojnim bankarstvom, tu su elementi kamatarenja i lihvarenja, tvrdi Lovrinović.Ti krediti su prije svega namijenjeni ljudima u državnom sektoru, za koje se smatra da imaju stabilne prihode. Međutim, s nastupom buduće recesije, odnosno ekonomske krize značajno će se povećati broj onih koji neće moći vraćati kredite jer kamatnu stopu od sedam posto mnogi neće moći izdržati, procijenio je čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Također je kritizirao guvernera HNB-a Borisa Vujčića zbog izjava da je moguć ponovni rast kamatnih stopa. "Ni u jednoj zemlji guverner tako nešto ne govori, njegove izjave su neodgovorne i štetne".Banke proteklih nekoliko mjeseci prosječno dnevno imaju preko 32 milijarde kuna slobodnih novčanih sredstava, koja se ne koriste. Tako ogromna ponuda slobodnog novca u ovako maloj zemlji mora omogućiti da kamatne stope počnu padati, kazao je Lovrinović.

Zato bi HNB trebao ograničiti bankama razinu gotovinskih nenamjenskih kredita i uvesti negativnu kamatnu stopu na slobodna sredstva koja drže na računima, kako bi više kreditirale poslovni sektor i građane, te značajno snizile kamate, posebno poduzećima."Kreditna politika i kamatne stope nikada nisu bile u fokusu HNB-a, za razliku od razvijenih zemalja, zato smo zatražili da se Vujčića pozove na saslušanje u Sabor i da odgovori na sva ta pitanja“, rekao je Lovrinović.