Dnevne novosti

Dugine obitelji: Podnijeli smo prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

11.02.2019 07:05 ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Udruga Dugine obitelji, koja okuplja istospolne parove i LGBTI pojedince koji imaju djecu ili žele postati roditelji, podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o udomiteljstvu jer je, kažu, vrijeme da se prekine diskriminacija istospolnih parova.
Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović istaknuo je u petak na konferenciji za medije kako je Zakon o udomiteljstvu, koji je na snazi od prvoga siječnja 2019., diskriminatoran i paradoksalan jer je iz definicije "udomiteljske obitelji" izostavio formalne i neformalne životne partnere i partnerice, odnosno istospolne parove, unatoč mnogobrojnim komentarima struke i građana tijekom javne rasprave.

Upozorio je da homoseksualne osobe mogu postati i posvojitelji i udomitelji ako su samci, ali  ne mogu ako iskoriste svoje zakonsko pravo stupanja u životno partnerstvo. Isto vrijedi i za biseksualne osobe, koje mogu postati udomiteljima ako su u braku, a ne mogu ako su u životnom partnerstvu. Naveo je slučaj, poznat javnosti, Mladena i Ive koji su željeli udomiti ili posvojiti romsku djecu koja odrastaju u teškim životnim uvjetima. 

"Prijavili su se u Centar za socijalnu skrb želeći udomiti dijete, pozitivno su ocijenjeni, a nakon toga proces je zaustavljen zato što su sklopili životno partnerstvo, iako bi, da se nisu vjenčali, bili kandidati za udomljavanje djece", kazao je. Zakonom je regulirano i pravo na udomljavanje odraslih osoba, odnosno starijih osoba i osoba s mentalnim ili drugim poteškoćama, ali, istaknuo je, LGBTI osobe u životnom partnerstvu ne mogu udomiti niti starije članove svoje obitelji. 

S obzirom na to da je udomiteljstvo profesionalna djelatnost za koju se dobiva naknada za rad, tim zakonom se krši ustavna odredba da svatko pod jednakim uvjetima ima pravo na rad i zaposlenje, istaknula je odvjetnica udruge Zrinka Bojanić. Utvrdila je da je Zakon o udomiteljstvu neusklađen s više članaka Ustava, mnogobrojnim međunarodnim dokumentima koji su po pravnoj snazi iznad hrvatskih zakona te s nizom naših zakona, koji upućuju na izjednačavanje prava životnih partnera s bračnim i izvanbračnim drugovima i na zabranu diskriminacije po osnovi bračnog i obiteljskog statusa i seksualne orijentacije. 
"Europski sud za ljudska prava donio je nekoliko presuda, primjerice protiv Francuske i Austrije, u kojima je potvrdio da istospolni parovi ili LGBTI osobe moraju imati jednak pristup pravima u usporedivoj situaciji kao i heteroseksualni parovi ili osobe, i te presude su obvezujuće za Hrvatsku pri donošenju novih zakona", poručila je. 
Bojanić je napomenula da ako bude proglašeno da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom, sljedeći korak u ovom slučaju ne može biti Europski sud za ljudska prava, ali će zainteresirani parovi podnijeti pojedinačne tužbe. "Ukoliko taj sud utvrdi povredu prava, Hrvatska je dužna kroz svoje zakonodavstvo provesti presudu. Na taj način mijenjaju se zakonodavstva zemlje onda kada to politika iz raznih razloga nije u stanju učiniti", poručila je. 

Martinović je kazao kako udruga dobiva pretežito poruke podrške od građana i političara, ali da se i dalje ništa ne događa."Političari nas slušaju i u našoj komunikaciji su pozitivni, ali govore da još pričekamo. Koliko još moramo čekati? Svi se problemi mogu lako riješiti. Samo želimo jednak pristup, a struka neka odluči je li neki par podoban da bude udomitelj ili posvojitelj, a ne da političari donose odluke na temelju toga kako puše vjetar i hoće li imati dva ili tri posto više na izborima", zaključio je.