Dnevne novosti

Priopćenje sa zatvorenoga dijela sjednice Vlade: imenovano Upravno vijeće AZOO, novi prijedlog za Upravno vijeće AZVO

01.03.2019 07:25 ZAGREB, 28. veljače 2019. (Hina) - Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je predložila Ivanu Maletić za kandidatkinju Republike Hrvatske za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025., imenovala novo Upravno vijeće Agencije za odgoj i obrazovanje, te Hrvatskome saboru uputila novi prijedlog imenovanja Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. 
Uzevši u obzir mišljenje Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora od 27. veljače 2019. godine, Vlada je za kandidatkinju Republike Hrvatske za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. godine, predložila mr. sc. Ivanu Maletić, priopćeno je iz Vlade.  

Vlada je dopunila Odluku o osnivanju Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, imenujući novim članovima Nacionalnog vijeća ministre zaštite okoliša i energetike i ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sanja Horvatić nova predsjednica Upravnoga vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje

Zbog isteka mandata, razriješeni su dosadašnja predsjednica i članovi Upravnoga vijeća  Agencije za odgoj i obrazovanje Mihaela Adamović Radolfi, Nataša Lovrić, Jasna Tingle, Normela Krešić-Vrkljan, Lidija Sosa Šimenc, Nijaz Karić i Vladimira Brezak. Novom je predsjednicom Upravnoga vijeća Agencije imenovana Sanja Horvatić, a članovima Katarina Grgec, doc. dr. sc. Goran Hajdin, prof. dr. Ante Nazor, doc. dr. sc. Vesna Budinski, Branimir Mihalinec i Vladimira Brezak.

Vlada je utvrdila i Hrvatskom saboru uputila na donošenje novi Prijedlog odluke o razrješenju dosadašnjeg predsjednika i članova Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Prijedlog odluke o imenovanju  nove predsjednice i članova Upravnoga vijeća Agencije i ujedno predložila povlačenje iz procedure ranijih prijedloga.

Vlada predlaže Dijanu Vican za predsjednicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje

Vlada predlaže da se zbog isteka mandata razrješe predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Mile Dželalija, te članice i članovi prof. dr. sc. Aleksandra Deluka-Tibljaš, prof. dr. sc. Damir Markulak, prof. dr. sc. Ljiljana Pinter, prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, prof. dr. sc. Damir Ježek, dr. sc. Slavko Perica te Andrea Mešanović. 

Vlada za predsjednicu Agencije predlaže prof. dr. Dijanu Vican, a za članove prof. dr. sc. Drago Šubarić te prof. dr. sc. Krešimir Rotim. Na prijedlog Rektorskoga zbora, za člana se predlaže prof. dr. sc. Branko Matulić, a na prijedlog Vijeća veleučilišta i visokih škola prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila. Prof. dr. sc. Gordana Rusak predlaže se za članicu na prijedlog nacionalnoga vijeća nadležnog za znanost, prof. dr. sc. Marko Petrak na prijedlog nacionalnoga vijeća nadležnog za visoko obrazovanje, dok se iz reda studenata na prijedlog Hrvatskog studentskog zbora predlaže Nediljko Jerković.

Na zatvorenome dijelu današnje, 145. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku u formatu ministara energetike (TTE Energy) koje će se održati 4. ožujka 2019. godine, te Vijeća za okoliš (ENVI) koje se održava 5. ožujka 2019.

Donesene su odluke o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice i kukuruza te o donošenju Godišnjega programa strateških robnih zaliha za 2019. godinu. Obje su točke označene stupnjem tajnosti "vrlo tajno" pa ih nismo u mogućnosti objaviti.        

Usvojeno je izvješće o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj te pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu, navodi se u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade održane u četvrtak, 28. veljače.