Dnevne novosti

Kuščević: Ravnomjerni regionalni razvoj temeljna politika Vlade, sigurno će biti spajanja općina

06.03.2019 07:30 REFORM
RUGVICA, 5. ožujka 2019. (Hina) - Ministar uprave Lovro Kuščević u utorak je kao temeljnu politiku Vlade naveo ravnomjerni regionalni razvoj RH, u što je lani uloženo više od 2,1 milijardi kuna, izrazivši uvjerenje kako će sigurno doći do spajanja općina te smanjenja ili povećanja pojedinih općina, za godinu i pol dana izaći će sa stručnim, a u idućem mandatu i s konkretnim rješenjem.

Kuščević je, nakon godišnje skupštine Udruge općina u RH, istaknuo kako je temeljna politika Vlade ravnomjerni regionalni razvoj, pri čemu su zajednica županija te udruge općina i gradova strateški parteri u realizaciji tog cilja. Ustvrdio je je da su općinski načelnici na skupu izrazili zadovoljstvo suradnjom s Vladom. 

"Prošle godine smo fiskalnom politikom preko 2,1 milijardi kuna državnih sredstava prepustili općinama i gradovima. U tijeku su novi procesi stvarne, funkcionalne decentralizacije, a općine, gradovi i županije ostat će strateški partneri Vlade da bi stvorili ravnomjerne uvjete za razvoj", poručio je. 

Upitan kada je Vlada načinila neku ozbiljnu znanstvenu studiju o učinkovitosti tog sustava, Kuščević je odgovorio kako, nažalost, nijedna vlada do sada sustavno nije pristupila teritorijalnom sustavu Hrvatske. Sasvim sigurno će biti spajanja općina, smanjenja ili povećanja njihovih ovlasti "Ovo je prva Vlada koja se s tim suočila. Ministarstvo uprave je u realizaciji projekta koji se zove optimizacija jedinica lokalne i regionalne samouprave, taj projekt vrijedi preko 20 milijuna kuna. Iz EU fondova je financiran s 85 posto sredstava", rekao je ministar te najavio kako će sasvim sigurno biti spajanja općina i smanjenja ili povećanja ovlasti pojedinih općina, o čemu će se više znati za godinu i pol. 

Cilj je projekta, ističe, napraviti analize i vidjeti kako se obavljaju procesi te s koliko se raspolaže sredstava, a rezultat studije bit će stručna analiza i prijedlog optimizacije. "Očekujemo da ćemo za godinu i pol imati konkretno stručno rješenje kao podlogu za sveobuhvatnu raspravu, a nakon toga možemo učiniti korake. Mislim kako je realno da ćemo u idućem mandatu izaći sa rješenjem", dodaje.

HDZ je transparentno prikazao svaku lipu koju je potrošio u kampanji 

Na pitanje kako tumači da je HDZ potrošio najviše novaca za izbornu promidžbu u Ličko-senjskoj županiji Kuščević je odgovorio da je HDZ transparentno prikazao "svaku lipu" koju je potrošio u kampanji, što je i zakonska obveza, dok neki drugi, tvrdi, prijavljuju primjerice 1800 kuna, a samo u jumbo plakate ulažu i do nekoliko, možda, i desetaka tisuća kuna. 

Ponovio je da je HDZ najveća stranka te ima najbolje kandidate, pa i ustvrdio kako je u redu da ulažu i u kandidate i kampanju. Ocijenio je pritom da će HDZ odvesti Liku "u bolje sutra". Za kaštelanski slučaj spaljivanja karnevalskog 'krnje' uobličenog u lik čelnika SDSS-a Milorada Pupovca rekao je da Vlada ima nultu stopu tolerancije na govor mržnje, iako se tu, kaže, radi o maskenbalu koji "treba prepustiti maškarama". "Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje. A ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama", odgovorio je na novinarski upit dopušta li državni vrh atmosferu mržnje, kako je to govorio Pupovac tvrdeći kako će se s tuđim nesrećama, predrasudama i mržnjama nositi "onako kako se treba nositi".

Novinare je zanimalo i kako komentira Pupovčev osvrt na taj događaj u Kaštel Sućurcu i njegovu izjavu da "ne može braniti svoju poziciju" u vladajućoj koaliciji, te hoće li mogući izlazak SDSS-a iz koalicije poljuljati većinu Saboru, na što je Kuščević rekao kako je vladajuća koalicija stabilna.  "Većina u Saboru je čvrsta i stabilna, ne vjerujem da će jedan 'krnje' tu koaliciju poremetiti", poručio je. 

Za nedavni slučaj na Pagu, gdje je otac s terase bacio svoju djecu i teško ih ozlijedio, Kuščević je kazao kako treba dobro analizirati sve aspekte, da netko treba za to odgovarati, pri čemu nema razloga za smjenu ministrice socijalne politike Nade Murganić. "Ne mogu znati tko je zakazao u sustavu, no sasvim sigurno je netko zakazao", rekao je.