Dnevne novosti

Stručni skup: Nove tehnologije mogu pomoći pravosudnim stručnjacima, ne mogu ih zamijeniti

07.03.2019 07:41 ČEKIĆ

ZAGREB, 6. ožujka 2019. (Hina), Na konferenciji o budućnosti pravne profesije, održanoj u srijedu, u sklopu dva panela - "Izgradnja puta u budućnost" i "Humanizacija i robotizacija prava - jesmo li zakasnili", predstavljeni su izazovi s kojima se pravni stručnjaci susreću u svakodnevnom radu, vezano za rješenja koja nude nove tehnologije, koje mogu pomoći pravosudnim stručnjacima, ali ih ne mogu u potpunosti zamijeniti.
Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa istaknuo je da su informatičke tehnologije dobrodošla sredstva za funkcioniranje pravosuđa, koja se moraju prilagoditi sucima i ostalim pravosudnim djelatnicima, ali pritom ne smiju ugroziti funkcioniranje sustava.

Moderne tehnologije služe kao pomoć, a ne zamjena

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić naglasio je aktualnost teme i nužnost očuvanja profesije radi dobrobiti građana i budućnosti države.

"Pravosuđe napreduje, a kako bi to i dalje činilo treba dodatno primjenjivati informatička i edukativna rješenja za dobrobit svih građana i Hrvatske", kazao je Salapić. Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek naglasila je važnost jačanja povjerenja građana u pravosuđe, poručivši da "moderne tehnologije i pripadajući alati u rukama sudaca i ostalih pravosudnih djelatnika mogu biti od pomoći, ali ih nikako ne smiju zamijeniti".

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak istaknuo je da odvjetnici ne smiju postupati kako to od njih zahtijeva javnost, već u skladu sa zakonom i strukovnim pravilima. Roman Završek, predsjednik Odvjetničke komore Slovenije, upozorio je da se načini rješavanja pravnih sporova nisu promijenili posljednjih 150 godina, što je loše za klijente i samo pravosuđe.

Prateći moderne trendove, odvjetništvo će se u idućih 20 godina promijeniti više nego u proteklih 150 godina, smatra Završek. "Nova oprema i rješenja promijeniti će način rada, a korisnici će se sve više služiti pogodnostima i uslugama pravnih portala, koji neće biti u rukama pravnih već IT stručnjaka, što može imati negativne učinke. Nove tehnologije su dobar prijatelj, ali kada im dopustimo da same misle one će nam postati neprijatelj", kaže Završek.

U diskusiji je istaknuto da su se uz tradicionalni sustav rješavanja sporova u svijetu i Hrvatskoj pojavili različiti trendovi, među kojima i oni usmjereni na humanizaciju prava, pravnih institucija i pravne profesije sa ciljem stavljanja korisnika njihovih usluga na najvažnije mjesto.

Umjetna inteligencija će preoblikovati i pravnu profesiju

S druge strane, brzi razvoj novih tehnologija, posebno sofisticiranih sustava umjetne inteligencije, uvelike će preoblikovati današnji izgled svih industrija i profesija, pa tako i pravne. Kako je riječ o iznimnim alatima koji će pravne usluge učiniti transparentnijim, pristupačnijim, kvalitetnijim, bržim i ekonomičnijim, pravnici se moraju žurno odlučiti hoće li se promijeniti ili biti zamijenjen modernim tehnologijama. 

Tijekom panel diskusije odvjetnici su zaključili kako je u odnosu na rastuću negativnu percepciju javnosti o njima bitno žurno raditi na snažnom poboljšanju korisničkog iskustva, kao i na usavršavanju jedinstvenih ljudskih osobina za koje se s nadom vjeruje da ih teško može zamijeniti bilo koji robot.

Sudionici konferencije ustvrdili su da je to najpouzdaniji put da pravna profesija zadrži važnost, i na tržištu rada i u društvu.