Dnevne novosti

EU se vrti u krug u vezi s reformom azila

08.03.2019 07:05 BRUXELLES, 7. ožujka 2019. (Hina/AFP) - Zemlje Europske unije u četvrtak su u Bruxellesu još jednom pokazale svoje razlike u vezi s reformom zajedničke politike azila, tri dana nakon poziva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na usklađivanje stajališta.

Ministri unutarnjih poslova 28 zemalja konstatirali su da je izostao napredak u boljoj raspodjeli tereta prihvata tražitelja azila i u pronalaženju zamjene za sadašnju Dublinsku uredbu o kojoj se raspravlja niz godina. "Nikakav konsenzus nije postignut", priznala je rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Dan koja je vodila sjednicu s kolegama u Bruxellesu. "Usredotočit ćemo se, dakle, na druga pitanja" u velikoj reformi azila, dodala je.Nekoliko zemalja, među kojima Francuska i Njemačka te Europska komisija pozivaju zapravo da se postigne dogovor o drugim, manje osjetljivim, temama kao što je osnivanje "prave europske agencije za azil" i proširivanje baze podataka Eurodac s otiscima prstiju migranata.

Treba "što prije prihvatiti" prijedloge o kojima su zemlje postigle napredak, ne očekujući hipotetski dogovor o novoj Dublinskoj uredbi, istaknuo je francuski državni tajnik Laurent Nunez tijekom rasprave s kolegama."Treba prihvatiti alate koji su gotovi", istaknuo je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. "To će našim sugrađanima biti poruka da smo spremni stupiti u akciju" na polju migracija, što je jedna od glavnih tema na europskim izborima raspisanim krajem svibnja.

Istodobno je "prijeko potrebno nastaviti naš rad na reformi Dublina" jer u europskom sustavu azila "postoje veliki nedostatci koje moramo ukloniti", ocijenio je Nunez.Dublinska uredba, kakva je sada i čija se izmjena predlaže ovom reformom, "i dalje penalizira zemlje u kojima migranti ulaze u EU jer one obrađuju zahtjev za azil", ocijenio je u četvrtak predstavnik talijanske vlade.

Zemlje Višegradske skupine Poljska, Madžarska, Češka i Slovačka odbijaju pak reformu zbog obveznih mjera solidarnosti u raspodjeli migranata sa zemljama poput Grčke i Italije. Unatoč različitim interesima postoji "savezništvo Višegrada i zemalja na prvoj crti" koje priječi bilo kakav pomak na polju azila, požalio se diplomatski izvor.