Dnevne novosti

Visoka povjerenica UN-a zahtijeva edukaciju o rodno utemeljenom nasilju za policiju i suce

11.03.2019 07:10 ŽENEVA, 8. ožujka 2019. (Hina/dpa) - Suci i policijski službenici diljem svijeta trebaju poseban trening kako bi pravilno postupali u slučajevima nasilja prema ženama, rekla je u petak visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

"Danas na Međunarodni dan žena, hitno pozivam vlade, zakonodavce i sudstvo u cijelom svijetu u zamahu društvenih pokreta protiv rodno utemeljenog nasilja na napredak u tom području", rekla je Bachelet spomenuvši pokrete #MeToo, #Ibelieveher i druge.

Policijski i sudski službenici moraju proći trening kako bi razbili rodne predrasude koje su često prepreka u ostvarivanju zaštite i pravde za žene, poručila je iz Ženeve visoka povjerenica.Iako Bachelet zahtjeva da se ženama omogući veća uloga u izradi nacrta zakona i regulativa koje se tiču izravno njih, ukazala je i na sveukupan napredak u ostvarivanju ženskih prava.

"Samo su u posljednjih šest mjeseci u Etiopiji, Tunisu, Kostariki i SAD-u, i drugim državama, žene došle na važne političke pozicije te otvoreno promiču osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost", naglasila je Bachelet.