Dnevne novosti

Nezakonitim provizijama oštetili mirovinsko društvo za više od 250 tisuća kuna

12.03.2019 07:05 OSIJEK, 11. ožujka 2019. (Hina) - Zbog sumnje da su protuzakonitim isplatom provizija oštetili mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom iz Zagreba za više od 250 tisuća kuna osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 60-godišnje direktorice mirovinskog društva i još šestorice okrivljenika, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.
Postoji osnovana sumnja da su, od 16. siječnja do 13. lipnja 2012. u Zagrebu, prvookrivljenica kao direktorica jednog mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom iz Zagreba, u dogovoru s ostalim okrivljenicima, u nakani da sebi i njima pribavi veliku nepripadnu materijalnu dobit na štetu navedenog trgovačkog društva; sastavili i potpisali ugovore u kojim je neistinito navedeno da će šestero okrivljenika obaviti posao pribavljanja članova za račun dobrovoljnog mirovinskog fonda u jednom trgovačkom društvu.

Tužiteljstvo tereti prvookrivljenu direktoricu da je, nakon toga, u više navrata naložila da se ostalim okrivljenicima isplati provizija, iako za to nije bilo osnove, a osnovano se sumnja da su šestorica okrivljenika potom  zadržali za sebe za sada točno neutvrđeni dio primljene provizije, a ostatak, u također zasada neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 60 tisuća kuna, predali prvokrivljenoj 60-godišnjakinji.

Na taj je način, smatra DORH, mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom oštećeno za isplaćeni iznos provizije od 178.560  kuna te za uplaćeni porez i prirez u iznosu od 73.244 kune, odnosno ukupno za iznos od 251.804 kune. Sedmero okrivljenika tereti se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene isprave te za pomaganje u ovim kaznenim djelima.