Dnevne novosti

Okrugli stol: Omogućiti da znak pristupačnosti koriste samo osobe s invaliditetom

15.03.2019 07:20 ZAGREB, 14. ožujka 2019. (Hina) - Na okruglom stolu pod naslovom "Želiš li se mijenjati za mjesto?“ raspravljalo se u  četvrtak u Hrvatskom saboru o potrebi izmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti kojom se želi omogućiti da taj znak koriste samo osobe s invaliditetom kojima je to doista potrebno i kako bi se spriječile zloporabe strožim kažnjavanjem.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je kako je Sabor središnje mjesto političkog života, zakonodavno i predstavničko tijelo i ima obavezu brinuti o hrvatskim građanima. Dodao je da društvo pokazuje osjetljivost i civiliziranost odnosom prema svakom svom članu, a posebno prema onima koji su slabi. Svako društvo koje se želi razvijati u pravedno brine o građanima  i onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekao je Jandroković. Podsjetio je kako su u Saboru u ovom sazivu olakšali praćenje osobama s invaliditetom, organizirali znakovni prijevod sjednica za gluhe osobe, prilagodili govornicu te nastoje pokazati da im je stalo do njihove integracije u društvo.

Inicijativa je krenula iz Splita i tvrtke Split parking i tiče se položaja osoba s invaliditetom u prometu, pokazala je da itekako ima smisla, s njome želimo učiniti korak dalje i vjerujem da će se uključiti i druge županije i gradovi i u tome će imati potporu Sabora, istaknuo je Jandroković. Naša je obaveza iznjedriti i otvoriti put donošenju zakona odnosno uredbe, koju ćemo svi morati primjenjivati kao obaveznu, a osigurat će da osobe s invaliditetom mogu doista koristiti ta parkirna mjesta, da se smanji zloporaba te omogući policiji kvalitetniji nadzor i strože kazne zloporabe.

HDZ-ova zastupnica i organizatorica skupa Ljubica Lukačić rekla je da je država dala mogućnost osobama s invaliditetom da koriste znak pristupačnosti, međutim, u pravilu se taj znak ne poštuje, odnosno, mjesto na parkiralištu koje je označeno za osobe s invaliditetom koja imaju znak pristupačnosti najčešće nije slobodno. Najavila je kako će predložiti izmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti, uz prethodnu izmjenu članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnosi upravo na znak pristupačnosti i osobama s invaliditetom daje pravo na njegovo korištenje. Dodala je kako treba utvrditi i strože kazne za parkiranje na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom. Imamo veliku sreću da su ministarstva tom problemu pristupila vrlo ozbiljno i imaju dobru namjeru da najbolje uredimo zakonodavni dio, rekla je Lukačić.

Direktor tvrtke Split parking Marko Bartulić  rekao je kako je potrebno znak pristupačnosti kvalitetnije zaštititi od krivotvorenja, jer se pojavilo puno krivotvorina.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je kako su problemi kod ostvarivanja prava na znak pristupačnosti višestruki. Osim uključivanja prevelikog broja institucija kod osiguravanja toga prava, nepropisnog parkiranja nedovoljno osviještenih građana da ne smiju parkirati na označena mjesta, zloporabe od strane članova obitelji osoba koje ostvaruju pravo na znak pristupačnosti i onih koji ne bi trebali imati pravo, a imaju. Nužno je mijenjati zakonodavni okvir, donijeti novi kvalitetniji pravilnik i na korist onih koji ostvaruju to pravo. Važno je da se primjena poboljša tako da svaki građanin bude osviješten da ne smije koristiti pravo koje nije njegovo, poručila je Slonjšak.