Dnevne novosti

Oporba optužila vladajuće za kršenje procedure kako bi mogli potrošiti više na europske izbore

21.03.2019 07:10 ZAGREB, 20. ožujka 2019. (Hina) - Saborska oporba u raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma optužila je u srijedu vladajuće za kršenje procedure samo kako bi mogli više potrošiti na izbornu promidžbu za Europski parlament.

"Ovdje se želi lomiti preko koljena stvari jer HDZ želi povećati iznos s 1,5 na 4 milijuna kuna koje namjerava potrošiti u kampanji za EU izbore i žele pod hitno donijeti ovaj zakon, a nisu ispunjeni uvjeti", ustvrdio je Nikola Grmoja (Most) i pozvao na povlačenje zakona.

Podolnjak: Zakon se gura par dana prije raspisivanja izbora

Sličnog je stava i Robert Podolnjak (Most) koji smatra da se Zakon gura u vrlo kratkom roku, par dana prije raspisivanja izbora za Europski parlament, samo zato da bi se osigurala znatno veća sredstva koja se mogu trošiti za izbornu promidžbu.

Zakon je trebao stupiti na snagu 8 dana nakon objave u Narodnim novinama, što znači nakon što predsjednica Republike raspiše izbore, no intervencijom Odbora za zakonodavstvo uz suglasnost predlagatelja ovaj Zakon bi trebao stupiti na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama, kazao je Podolnjak ocijenivši to nedopustivim.

Zatražio je stoga mišljenje saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav kako je moguće da zakon stupi na snagu usred izborne promidžbe za Europski parlament, kao i o retroaktivnoj primjeni nekih odredbi. Peđa Grbin (SDP) kaže da je datum izbora za Europski parlament poznat već 10-ak godina, pa je zato fascinantno kako vladajući pravdaju promjenu stupanja na snagu zakona.

"HDZ je sve podredio sebi - kada se glasa, kada se raspravlja u Saboru, a sada žele podrediti sebi i to koliko će se novca u kampanji moći trošiti", ustvrdio je Gordan Maras (SDP). Zakon kao da je pisan samo za dvije stranke, kaže Goran Beus Richembergh (Glas), koji traži definiranje novog roka za stupanje zakona na snagu kako se ne bi reflektirao na izbore za Europski parlament u svibnju.

Sokol: Cijela Hrvatska jedna izborna jedinica pa su troškovi veći

Tomislav Sokol (HDZ) odbacio je optužbe da se zakon donosi hitno i brzinski podsjetivši da je ovo drugo čitanje i da se o prijedlogu već raspravljalo u Saboru te je usvojeno niz prijedloga i primjedbi. Što se tiče povećanja dozvoljenih troškova za izbornu promidžbu za Europski parlament, Sokol ističe kako je kod tih izbora cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, pa su troškovi automatski puno veći, zato je logično da se ta sredstva povećaju na 4 milijuna kuna.

Osim toga, dodao je, želi se građane upoznati s europskim temama kroz jaču kampanju.Milorad Batinić (HNS-a) podržava povećanje dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidacijskoj listi na izborima za Europski parlament naglašavajući potrebu veće senzibilizacije građana za izlazak na izbore.No, s druge strane predlaže da se ukupan iznos dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidatu za predsjednika ili gradonačelnika i načelnika korigira naniže.