Dnevne novosti

Plenković: Dobro je što je Hrvatski sabor prihvatio Zakon o financiranju političkih aktivnosti

25.03.2019 07:30 NOVAC I RUKE
ZAGREB, 23. ožujka 2019. (Hina) - Premijer Andrej Plenković u subotu je u Dnevniku HTV-a potvrdio da će HDZ objaviti listu  kandidata za EU parlament u roku nakon što predsjednica Republike raspiše izbore, ocijenio je važnim što je Hrvatski sabor prihvatio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, a upitan razgovara li s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, rekao je da su u kontaktu te će se s njim sastati sljedeći tjedan. 
"Rokovi će početi teći od 26. ožujka, predsjednica će tada raspisati izbore. Nakon toga mislim da svi imaju dva tjedna da prijave svoje liste, HDZ će to u roku napraviti", rekao je Plenković u razgovoru za Dnevnik HTV-a, dodavši da će HDZ  "sastaviti još jednu pobjedničku listu kao i 2013. i 2014. godine". 

Istaknuo je kako mu je drago što je Hrvatski sabor sinoć prihvatio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. "Vidjeli ste jedan nepotrebni i neukusni filibustering jedne od oporbenih stranaka, koja je sve samo ne europski orijentirana. Ona pokazuje duboko nerazumijevanje naše želje da se promijeni zakon, da se otkloni jedna nevjerojatna anomalija", istaknuo je premijer.

Kampanja je duga čak 45 dana, a Hrvatska, ako ju se usporedi s bilo kojom drugom članicom EU-a, ima najmanja sredstva za njih, dodao je. "Komparativno, nema zemlje koja ima manje sredstava a tako dugu kampanju. Austrija po listi ima 6 puta više sredstava, Bugarska ima više od nas, a ima zemlja koje nemaju limita sredstava koja će uložiti u kampanje, a gdje imaju puno kraće kampanje", pojasnio je Plenković. 

Na novinarsko pitanje zašto se tako dugo čekalo za donošenje tog Zakona, Pleknović je odgovorio da je Zakon išao u dva saborska čitanja, a ništa se bitno u izbornim pravilima nije promijenilo. Ističe kako je donošenje tog Zakona odgovoran potez europski orijentirane Vlade.  "Bitno mi je da javnost čuje i da se kampanja vidi, a ne da ovisimo o tome hoće li nam ured Europskog parlamenta ovdje raditi poluinformativnu malu kampanju na društvenim mrežama. To nije dovoljno. Ovo je odgovoran potez europski orijentirane vlade, za razliku od onih kojima je sadržaj Europe i europski smjer Hrvatske zadnja stvar za koju se zalažu", rekao je Planković. 

Ocijenio je kako je komentar SDP-a da je donošenje Zakona ' sredstvo realizacije crnih fondova HDZ-a' - sramota. "Toliko jadnih, patetičnih, nekompetentnih izjava, izjava koje pokazuju temeljno neznanje o Europi, a kamo li onoga što HDZ radi", kazao je Plenković.  Podsjetio je da je on postao predsjednik HDZ-a kada je stranka imala minus 19 milijuna kuna na računu,  a da je HDZ danas u plusu 16 milijuna kuna i "sve je, do zadnje lipe, transparentno". 

Upitan ima li ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac njegovo povjerenje, Plenović je rekao da ona radi svoj posao i da je ministrica u Vladi. Ne želi špekulirati je li joj netko unutar stranke podmeće. 

Premijer Plenković je upitan o odnosu s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, koji je dio vladajuće većine,  kazao kako je s njim u kontaktu te da su dogovorili sastanak idući tjedan. "Ja mislim da smo ja osobno i ova Vlada i HDZ opredijeljeni za jačanje zaštite prava svih manjina u Hrvatskoj", istaknuo je. Smatra i kako je odlično da su manjine dio vladajuće većine, napomenuvši da je to je bila ambicija Vlade od samog početka. Plenković je kazao da su on i Pupovac do sada razvili jednu vrstu dijaloga i odnosa u kojemu si mogu sve reći, vidjeti da li se razumiju, vidjeti ima li nekih elemenata za kojih on kao predsjednik Vlade nije svjestan, što je također moguće. "Ako postoje, o tome ćemo razgovarati i rješavati ih zajedničkim putem", rekao je. 

Na novinarsku konstataciju da će u Jasenovcu i ove godine biti dvije kolone, Plenković je rekao kako bi mu bilo drago kada bi kolona bila jedinstvena.  "Za sada, nažalost, to neće biti slučaj", zaključio je.