Dnevne novosti

Sindikat pomoraca Hrvatske sudjelovat će u Bruxellesu na prosvjedu protiv snižavanja cijene rada

26.03.2019 07:30 BROD
ZAGREB, 25. ožujka 2019. (Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) sudjelovat će 27. ožujka u Bruxellesu na prosvjedu protiv snižavanja cijene rada, u organizaciji Europske federacije transportnih radnika (ETF) na kojem će se okupiti transportni radnici iz cijele Europe i istaknuti rastući problem socijalnog dampinga koji ih pogađa, kao i sigurnost transporta, sigurnost na radu i kvalitetu života radnika, priopćili su u ponedjeljak iz SPH-a.

Navode da se SPH konstantno bori protiv snižavanja cijene rada, a nedavne izmjene Pomorskog zakonika na kojima je SPH inzistirao, upravo se odnose na osiguravanje minimalnih socijalnih standarda pomoraca. Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce u međunarodni plovidbi također osigurava minimalne standarde koje poslodavci moraju poštivati i time štiti pomorce, navode iz sindikata. 

Smatraju kako je nepostojanje nacionalnog kolektivnog ugovora (NKU) za nacionalnu plovidbu gorući problem na čijem rješavanju SPH inzistira kako bi se propisanim minimalnim uvjetima zaštitio pomorce. Samo kolektivnim ugovorima i uređenim zakonodavstvom možemo se morati protiv socijalnog dampinga, ističu u SPH. Dodaju kako je, između ostalog, socijalni damping razlog zašto se SPH bori protiv zapošljavanja pomoraca iz trećih zemalja na brodove koji plove pod hrvatskom zastavom. 

Riječ je o zapošljavanju po uvjetima koji su znatno niži od onih propisanih NKU za hrvatske pomorce u međunarodnoj plovidbi, čime se ruši cijena rada za hrvatske pomorce na brodovima pod hrvatskom zastavom, tvrde u SPH.  Upozoravaju kako socijalni damping nije problem samo za radnike, jer društva koja se pridržavaju propisa gube prednost pred svojim konkurentima koji primjenjuju socijalni damping, a nacionalna socijalna zaštita i porezi ozbiljno se potkopavaju i zaobilaze. 

Socijalni damping se događa kad se u poslovanju zlorabe mogućnosti koje nudi slobodno kretanje unutar jedinstvenog tržišta da bi se snizili ili izbjegli postojeći standardi i propisi glede radne snage, odnosno da bi se iskoristile rupe u propisima i time postigla prednost u konkurenciji s društvima koja posluju u dobroj vjeri.

Neki poslodavci zapošljavaju najslabije zaštićene radnike na najnižu plaću i lošije radne uvjete kako bi povećali svoju dobit. Na razini sektora, socijalni damping se vidi kada poslodavci umanjuju troškove osoblja koristeći, između ostaloga, agenciju, privremene/sezonske radnike, pod kooperante, lažno samozapošljavanje, neorganizirane radnike i nesigurne ugovore, naglašavaju u priopćenju iz SPH.