Dnevne novosti

Kurdi žele poseban međunarodni sud koji će suditi za zločine IS-a

27.03.2019 07:05 AIN ISSA, 25. ožujka 2019. (Hina/AFP) - Sirijski Kurdi su u ponedjeljak predložili osnivanje posebnog međunarodnog suda sa sjedištem na sjeveroistoku zemlje koji bi sudio za zločine što ih je počinila skupina Islamska država (IS) u više od četiri godine svog "kalifata" koji je danas likvidiran.
Najopasnija džihadistička organizacija u svijetu optužena je za brojne zločine - masovna pogubljenja, silovanja, otmice - na velikom prostoru koji je kontrolirala u Siriji i u Iraku od 2014. do 2019. Usto je preuzela odgovornost za krvave napade na drugim kontinentima.

Posljednje uporište te samoproglašene države palo je u subotu kada je arapsko-kurdski savez, Sirijske demokratske snage (SDF) zauzeo posljednje ostatke "kalifata" u Baghouzu, na istoku, uz pomoć međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama. Posljednji džihadisti su se predali ili su ubijeni.

Nakon tog završnog obračuna SDF je rekao da je uhitio više od 5.000 džihadista koji su sada u zatvorima autonomne uprave koju su zapravo uspostavili Kurdi na područjima pod njihovom vlašću na sjeveroistoku Sirije. Uz Sirijce i Iračane u njihovim redovima je oko tisuću stranaca, dodao je za AFP čelnik te uprave Abdel Karim Omar.