Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti uskoro će raspravljati o suverenitetu nad Golanskom visoravni

28.03.2019 07:00 NEW YORK, 27. ožujka 2019. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti trebalo bi uskoro raspravljati o suverenitetu nad Golanskom visoravni na zahtjev Sirije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao to područje za izraelski teritorij. 
Pitanje je vrlo nenadano iskrsnulo pred Vijećem sigurnosti, nakon što je Trump u ponedjeljak donio odluku po kojoj SAD priznaje suverenitet Izraela nad Golanom.Izrael je osvojio Golansku visoravan u Šestodnevnom ratu 1967., a do tada je bila sirijski posjed. Anektirana je 1981.Damask je u utorak zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, objavili su diplomatski izvori.

Datum održavanja sjednice još nije poznat, a trebalo bi ga utvrditi Vijeće. Francuska, koja je u ožujku predsjedavajuća, može sazvati sastanak do nedjelje.Ako to  ne učini, od 1. travnja bit će to zadaća Njemačke.Trump je uredbu kojom SAD priznaje Golan kao izraelski teritorij potpisao tijekom posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Bijeloj kući,  što predstavlja dramatičan zaokret od desetljeća američke politike.

Američko priznanje Golana kao izraelskog teritorija dosad je najsnažnija gesta Trumpove pomoći Netanyahuu uoči izbora 9. travnja.Netanyahu je pozdravio Trumpov potez i rekao da Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja.Sirijsko je ministarstvo vanjskih poslova nazvalo američku odluku napadom na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

Američko priznanje Golanske visoravni za izraelski teritorij Rusija i Iran nazvali su kršenjem međunarodnog prava, ali podršku predsjedniku Trumpu u takvu potezu koji će se negativno odraziti na Bliski istok i posebice Siriju, uskratile su i tradicionalne američke saveznice, četiri države Perzijskog zaljeva. UN smatra Golansku visoravan okupiranim teritorijem.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a usvojenom jednoglasno 1981. "izraelska odluka o nametanju zakona, nadležnosti i uprave u okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni proglašena je ništavnom i nevažećom i bez međunarodnih pravnih učinaka".Rezolucijom se od Izraela zahtijevalo da opozove svoje odluke.