Dnevne novosti

Europskim sredstvima financira se prekogranična suradnja malih i srednjih poduzeća

10.04.2019 07:00 OSIJEK, 9. travnja 2019. (Hina) - U sklopu projekata "B Light“ Grant Shema, kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarske i Hrvatske, poduzetnicima je ukupno na raspolaganju 7,6 milijuna eura, istaknuto je u utorak na predstavljanju trećeg natječaja u sklopu toga projekta.
Projekt se realizira u sklopu Interreg programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020, a provodi ga Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te sedam regionalnih i županijskih razvojnih agencija s programskog područja Mađarska-Hrvatska.

Ravnatelj osječko-baranjske Županijske razvojne agencije Stjepan Ribić istaknuo je kako je program "B Light" novost za cijelu EU, jer je Europska komisija po prvi put odlučila svoja sredstva na jednom pograničnom području namijeniti suradnji malih i srednjih poduzetnika, umjesto kao do sada neprofitnom sektoru, općinama, gradovima i javnim ustanovama.

Ističe kako je u dosadašnja dva natječaja bilo puno više poduzetničkih prijava iz obje zemlje, nego raspoloživih sredstava, pa očekuje da će sva sredstva biti utrošena. Nakon zajedničke prijave projektne ideje mađarskih i hrvatskih poduzetnika, njima se, nakon ocjene opravdanosti, dodjeljuje besplatni konzultant, koji izrađuje projekt, koji se prijavljuje na natječaj, pojasnio je Ribić dodavši kako se potpore, ovisno o projektu, kreću od malih, pa do milijunskih, a veliki dio je podijeljen u ICT sektoru.

Kada se govori o prekograničnoj suradnji Hrvatske i Mađarske, subjekti s područja Osječko-baranjske županije do sada su sudjelovali u 118 EU projekata, ukupne vrijednosti 71,2 milijuna eura, istaknuo je Ribić.

Dožupan Goran Ivanović ocijenio je značajnim potporu EU razvoju malog i srednjeg poduzetništva, što do sada nije bio slučaj, posebice u pograničnoj suradnji. Šteta je što će biti puno dobrih ideja koje neće ući u realizaciju, jer su potpore ograničene, ali nadamo se da će, u idućem razdoblju, biti novih natječaja, što je posebice značajno za ovu regiju, koja nije dostigla onu razinu razvijenosti, koju imaju ostale članice EU, kazao je Ivanović.