Dnevne novosti

Sabor: Više odgovornosti u trošenju javnog novca

15.04.2019 07:25 ZAGREB, 12. travnja 2019. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u petak izmjene Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru, pri čemu su zastupnici u kratkoj raspravi poručili da treba više efikasnosti i odgovornosti u trošenju javnog novca.

Treba nam više kontrole, efikasnosti, odgovornosti, ne može biti stav 'nema veze, država će platiti', važno je kako se troši svaka kuna, rekao je Stjepan Čuraj (HNS). Upozorio je pritom na podatak kako je od 623 obveznika podnošenja izvješća o nepravilnostima za 2017. to učinilo samo njih 428, a polugodišnje izviješće za 2018. podnijelo ih je još manje, 374.

Izmjene Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru trebale bi unaprijediti područje radnji protiv nepravilnosti. Njima se jasnije definira tko je obvezan imenovati osobe za nepravilnosti i koja je njihova uloga, propisuju rokovi za dostavu izvješća o nepravilnostima itd. 

O tom Zakonu Sabor će glasovati kad se steknu uvjeti, vjerojatno tek iza Uskrsa, s obzirom da danas završava aktualna sjednica započeta u siječnju.