Dnevne novosti

SSSH: Umjesto pomicanja starosne granice za mirovinu dižite plaće

25.04.2019 07:15 ZAGREB, 24. travnja 2019. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u srijedu je s predblagdanskog skupa "Praznik rada u Tvornici", na kojem je središnja tema bila nova mirovinska reforma koja postrožuje uvjete za odlazak u mirovinu, poručio vladajućima da umjesto pomicanja starosne granice za mirovinu podignu plaće i počnu stvarati poželjna radna mjesta.

Uoči 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, čelnici SSSH-a pozvali su građane da daju svoje potpise za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme, koje će prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja. Upozoravajući da se od 1998. godine zakon mijenjao 26 puta, ustvrdili su da zadnje izmjene ne idu u korist većine građana nego nekolicine pojedinaca.

Ne tako davno žene su u mirovinu išle s 55, a muškarci sa 60 godina

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, komentirajući povećanje dobi za starosnu mirovinu na 67 godina, podsjetio je da su ne tako davno žene u punu mirovinu išle s 55, a muškarci sa 60 godina života. Poručio je da se umjesto pomicanja starosne granice treba raditi na sprječavanju rada na crno, podizanju plaća i stvaranju poželjnih radnih mjesta, umjesto nesigurnih radnih mjesta zbog sve većeg rada na određeno vrijeme.

"Vlada sa svojim partnerima iz HUP-a čini sve da zadrži nisku cijenu rada i otjera domaće radnike, a poveća kvotu za uvoz radnika, odnosno jeftine radne snage", rekao je Novosel. Kritizirao je i poreznu reformu jer su građani s visokim primanjima, s više od 25.000 kuna, zbog smanjenja poreza dobili još nekoliko tisuća na plaće, dok prosječni radnik nije dobio ništa. "Što su dobili radnici koji imaju prosječnu plaću od oko 6200 kuna i koliko takvih radnika ima. Oko 500.000 radnika ima plaću između 3000 i 4500 kuna, no oni nisu dobili ništa", ustvrdio je.

Napomenuvši da je HDZ 2014. bio protiv produženja rada do 67 godine, pozvao je vladajuće da poboljšaju uvjete rada i podignu plaće, umjesto što penaliziraju prijevremene mirovine.Ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića sindikalci su ironično pitali koliko će radnika uspjeti doći do pune mirovine s obzirom da nemaju stalne poslove, a uvjeti za odlazak u mirovinu sve su teži.

Žene godišnje dobiju 1,5 plaće manje od muškaraca

Poručivši građanima da potpišu peticiju za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, vladajućima su poručili - "ne želimo biti moderni kmetovi koji će umirati na svojim radnim mjestima". Nazočnima se pismom obratila predsjednica Sekcije žena SSSH-a Emina Ibrahimi podsjećajući na neravnopravan položaj žena u svijetu rada. Naglasila je da žene za jednak posao godišnje dobiju 1,5 plaće manje od muškaraca."Žene su slabije plaćene i gura ih se na slabije plaćena mjesta, a ugovori o radu često su na određeno vrijeme. One imaju i niže mirovine, a sve je to slika primitivnog društva koje žene stavlja na podređeno mjesto", poručila je Ibrahimi.

Godišnja nagrada "Srce sindikalne solidarnosti" istaknutim borcima za radnička prava dodijeljena je Ingrid Čavić iz dječjeg vrtića Rijeka, koja je naglasila kako se ne smije zaboraviti da su prava radnika ustavna prava.