Dnevne novosti

U Češkoj prosvjedi protiv imenovanja nove ministrice pravosuđa

30.04.2019 07:00 PRAG, 29. travnja 2019. (Hina/AFP) - Tisuće Čeha izašle su u ponedjeljak u Pragu i u drugim gradovima na ulice prosvjedujući protiv imenovanja nove ministrice pravosuđa koju smatraju bliskom saveznicom premijera Andreja Babiša protiv kojeg se vodi proces zbog navodne prijevare u korištenju 2 milijuna eura vrijedne europske subvencije.
Bivšu članicu socijaldemokratske stranke CSSD,  Mariju Benešovu bi u utorak trebao imenovati predsjednik Miloš Zeman, sklon Babišu kao i budućoj ministrici."Neovisno pravosuđe", "Nismo slijepi", "Želimo poštenu vladu", uzvikivali su prosvjednici defilirajući s češkim i zastavama EU  na poziv NGO "Milijuni trenutaka za demokraciju".

"Svjedoci smo nastojanja da imaju pravosuđe pod kontrolom", izjavio je Mikulas Minar, predstavnik te NGO koja je već organizirala više prosvjeda protiv Babiša i Zemana. "Bojimo se će da će se premijer izmaknuti pravosuđu", rekao je.Slični prosvjedi održani su i u stotinjak drugih gradova i mjesta, rekli su organizatori.

Benešova je već bila ministrica pravosuđa 2013. i 2014. i državna odvjetnica od 1999. do 2005. i sada bi trebala zamijeniti Jana Knezineka, koji je u ostavci.