Dnevne novosti

U crikveničkom Jadranu novim kolektivnim ugovorom dogovorena veća prava radnika

30.04.2019 07:10 ZAGREB, 29. travnja 2019. (Hina) - Sindikati i Uprava crikveničkog Jadrana dogovorili su novi kolektivni ugovor, kojim se od 1. travnja radnicima jamče bolje plaće i više stimulacije a pokriveni su im i svi troškovi prijevoza, navodi se u priopćenju te turističko-hotelijerske kompanije objavljenom u ponedjeljak.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije postigli su dogovor s Upravom Jadrana oko novog kolektivnog ugovora, čijim se odredbama, kao i odredbama sporazuma koji je njegov sastavni dio, poslodavac obvezuje svim radnicima zaposlenim u operacijama, uz plaću za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz 2019. godine isplatiti iznos od 1.000 kuna kao neoporezivi primitak.

Također, svim radnicima koji s poslodavcem imaju zaključen ugovor o radu temeljem kolektivnog ugovora, odnosno kojima je plaća utvrđena sukladno tarifnom prilogu, za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz ove godine isplatit će stimulativni dio plaće u visini od 6 posto.Nadalje, povećan je i budući stimulativni dio plaća s 30 na 50 posto, a uvedena je i solidarna pomoć za rođenje djeteta u visini neoporezivog iznosa.

U priopćenju se dodaje da je zaposlenicima povećan i osnovni broj dana za izračun godišnjeg odmora s 18 na 22 dana te plaćeni dopust za rođenje djeteta s 3 na 5 dana, za davanje krvi s 1 na 2 dana, a u jednoj godini radnik može koristiti do 10 dana plaćenog dopusta u odnosu na dosadašnjih 6 dana. Od sada svi radnici imaju pravo i na isplatu troškova prijevoza i na relacijama kraćim od 2 kilometra od mjesta stanovanja, a u slučajevima dvokratnog rada s prekidom dužim od 6 sati ostvaruju pravo na isplatu u visini pojedinačne karte za svaki dolazak na posao.

Izmjenama u tarifnom sustavu i uvođenjem nove kategorizacije radnih mjesta s povećanim koeficijentima, zaposlenima u operacijama sada je omogućeno profesionalno napredovanje i povećanje primanja.Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2019. godine, pa će se sa svim radnicima, kod kojih je došlo do promjene koeficijenta, ovih dana zaključiti dodaci ugovorima o radu već za mjesec travanj, navodi se u priopćenju.

"Pred kraj godine, a najkasnije do 30. studenog, kada vidimo kakvi su nam ovogodišnji poslovni rezultati, razmotrit ćemo mogućnost  da isplatimo razliku ili dio razlike do punog iznosa neoporezivih primitaka prema pravilniku o porezu na dohodak za  radnike koji su u tom trenutku u radnom odnosu,” kaže predsjednik Uprave Jadrana Goran Fabris, dodavši kako vjeruje da će dosadašnje investicije u hotele i kampove, kao i postizanje dogovora sa sindikatima oko materijalnih prava zaposlenika pridonijeti ostvarenju ovogodišnjih planiranih poslovnih rezultata.

“Mi trenutno upravljamo s devet hotela različitih kategorija na području Crikvenice i Makarske s više od 1.600 smještajnih jedinica, te tri kampa u kojima je turistima na raspolaganju 1.130 parcela. Lani smo ostvarili više od 416.000 noćenja uz prihod od 90 milijuna kuna, a ove godine očekujem porast prihoda za 30 posto“, rekao je Fabris. Jadran d.d. u većinskom je vlasništvu obveznih  mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi.