Dnevne novosti

Kazna EU-a utjecala na Alphabetovu dobit

02.05.2019 07:00 SAN FRANCISCO, 30. travnja 2019. (Hina/AFP) - Googleova matična kompanija Alphabet izvijestila je da joj se dobit u prva tri mjeseca ove godine smanjila pod teretom kazne Europske unije zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.
Alphabetova je dobit u prvom kvartalu pala za 29 posto, na 6,7 milijardi dolara..Prihodi su porasli 18 posto na 36,3 milijarde dolara.Poslovne rezultate pogodila je kazna Europske komisije u iznosu 1,7 milijardi dolara, prema preliminarnom izvješću za prvo tromjesečje, objavljenom u ponedjeljak.

Najveći je motor rasta Alphabetovih prihoda i u prvom tromjesečju bila Googleova unosna oglašivačka plaforma, donijevši više od 30 milijardi dolara prihoda, ali i znatno veće troškove. Paralelno su povećani gubici kalifornijskog diva u segmentu novih projekata, uključujući i visoko automatizirano vozilo Waymo, te platformu za obradu i prodaju podataka o zdravlju Verily i usluge pristupa Internetu u udaljenim dijelovima svijeta te uslugu dostave dronovima.

U tom je dijelu poslovanja Alphabet u prvom tromjesečju zabilježio operativni gubitak od 858 milijuna dolara, 50,3 posto veći nego ou istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi su pak skromno porasli, na 170 milijuna dolara.Neki projekti uskoro bi mogli zadovoljiti sve uvjete za isplativo poslovanje - tako je Wing postao prva tvrtka za dostavu putem dronova kojoj je američka Savezna uprava za zrakoplovstvo izdala dozvolu za obavljanje usluga zračnog prijevoza.

Waymo je pak u Arizoni u suradnji s proizvođačima automobila uveo ograničenu uslugu prijevoza robotaksijima.Rast bilježi i Alphabetovo poslovanje s uslugama u oblaku za poduzeća, što je tržište na kojem se Google natječe s Amazonom, Microsoftom i drugima.„Google Cloud Platform i dalje spada među dijelove Alphabetova poslovanja s najvišim stopama rasta, bilježeći naglo povećanje broja korisnika, koje se odražava posebno u potražnji za našim proizvodima baziranim na obradi i analizi podataka”, istaknula je financijska direktorica Alphabeta Ruth Porat.

Google i „tehnološki uzvrat”Google je paralelno pod pritiskom regulatora diljem svijeta, osobito u Europi, koji su pokrenuli više istraga zbog sumnje da zloupotrebljava dominantnu poziciju na područjima internetskog pretraživanja, oglašavanja i mobilnih sustava.Nedavno je Bruxelles Googleu odrezao kaznu zbog usluge oglašavanja AdSense, uz obrazloženje da na internetskim stranicama klijenata nezakonito ograničava prikazivanje poruka konkurenata u segmentu oglašavanja.

Google paralelno nastoji otkloniti prigovore europskih regulatora koji su mu prošle godine odrezali novčanu kaznu od pet milijardi dolara a sada provode istragu o njegovim iznimno popularnim mobilnim uređajima s ugrađenim operativnim sustavom Android.

Ovog su mjeseca iz Googlea poručili da će korisnicima pametnih telefona omogućiti izbor između više aplikacija za prikazivanje i pretraživanje Interneta kako bi otklonili prigovore Europske komisije da ograničavanju ravnopravno natjecanje u EU.

Bruxelles je optužio Google da koristi dominaciju sustava Android na pametnim telefonima i tabletima kako bi promovirao korištenje svoje tražilice Google i preglednika Chrome i time istisnuo konkurente.

U SAD-u Google je meta predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saveznika, koji ga optužuju za „pristranost” i ušutkivanje konzervativnih stavova. Google opovrgava takve tvrdnje.