Dnevne novosti

DORH 70 posto svog budžeta potroši na različite arbitraže

08.05.2019 07:25 ZAGREB, 7. svibnja 2019. (Hina) - Postupci pred međunarodnim sudovima, uključujući i međunarodne arbitraže, s izuzetkom one protiv MOL-a, Hrvatsku su lani koštali 42,476.500 kuna, stoji u izvješću o radu državnih odvjetništava u 2018. godini, kojeg je Saboru ovih dana poslao glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, piše u utorak Večernji list.
U taj su iznos uključen honorari stranog odvjetničkog društva, honorari i troškovi stručnih eksperata, prijevoda vrlo opsežne dokumentacije, honorari i troškovi vještaka, troškovi arbitara i sudišta, troškovi svjedoka, putovanja i smještaja za vrijeme trajanja rasprava..., navodi Jelenić.

Glavni državni odvjetnik navodi i da je riječ o trošku na koji odlazi čak 70 posto ukupnog proračuna DORH-a koji je lani iznosio 60,717.444 kune. Riječ je isključivo o proračunu DORH-a, koji zastupa državu i u koji nisu uključena sredstva za rad općinskih i županijskih državnih odvjetništava te USKOK-a, za koje je lani izdvojeno ukupno 294,041.280 kuna, navodi dnevnik.

U DORH-u, međutim, smatraju kako trošak zastupanja u arbitražama država ne bi trebala knjižiti na njihovim, nego na pozicijama ministarstava nadležnih za područja u kojima su arbitraže nastale. To bi bilo više nego logično kada se zna da do arbitraža, u slučajevima neuspjelog mirenja, dolazi i zbog pogrešnog i nepravilnog rada vezanog uz investicije državnih tijela, sudova, lokalne samouprave i različitih agencija koje osnivaju država, županije ili gradovi navodi Večernji.

"Stavljanjem ovih troškova na poziciju ministarstva iz čijeg je djelokruga nastao spor ojačala bi se financijska odgovornost i disciplina toga ministarstva" ocjena je iz Jelenićeva izvješća.Glavni državni odvjetnik ističe i kako je takav prijedlog DORH uputio Ministarstvu pravosuđa još 2013. godine, no ne navodi kakav je bio odgovor Ministarstva.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i sam je sklon ideji da se troškovi arbitraža knjiže u resornim ministarstvima, no tomu, kaže, nije bilo sklono Ministarstvo financija. A u tom su Ministarstvu, kažu dobro obaviješteni izvori, upravo zbog financijske discipline DORH-a, koja je na znatno višoj razini nego po ministarstvima, troškove arbitraža odlučili voditi u razdjelu Državnog odvjetništva, ističe Večernji list.

Podsjećaju da DORH državu trenutačno zastupa u osam međunarodnih investicijskih arbitraža, a jedini postupak u kojem nisu angažirani onaj je koji je u Washingtonu protiv Hrvatske pokrenuo MOL."Naši izvori tvrde kako su upravo troškovi arbitraže s MOL-om razlog zašto se troškovi drugih arbitraža vode u DORH-u.

Troškovi DORH-a u ovim su arbitražama, kažu, znatno niži i kreću se između 250 i 300 eura po satu. Ministarstvo financija očito je DORH ocijenilo kao savjesnog korisnika jer su od njih dobivali točne podatke koliko je otišlo na prevođenje, koliko na odvjetnička društva, vještačenja itd. pa im je puno draže da ti troškovi budu u DORH-u nego po ministarstvima", piše Večernji list.