Dnevne novosti

HUO: Hrvatska na začelju ljestvice po osiguranju imovine

16.05.2019 07:10 ZAGREB, 15. svibnja 2019. (Hina) - Hrvatski ured za osiguranje (HUO) u srijedu je upozorio kako je Hrvatska, u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije (EU), na začelju ljestvice po osiguranju imovine, s udjelom u ukupno zaračunatoj bruto premiji u 2018. od tek 6,55 posto.
Prema podacima HUO-a, zaračunate bruto premije za osiguranje od požara i elementarnih šteta još uvijek čine vrlo mali udio u ukupnim zaračunatim bruto premijama. Iako je ukupna vrijednost zaračunatih bruto premija za segment osiguranja od požara i elementarnih šteta povećana u odnosu na 2017., udio koji taj segment ima u ukupno zaračunatoj bruto premiji osiguravatelja u 2018. iznosio je tek 6,55 posto, što predstavlja pad u odnosu na 2017.  kada je taj segment činio udio od 6,81 posto.

Prema ranije objavljenim podacima HUO-a, bruto premija osiguranja od požara i elementarnih nepogoda u prošloj je godini iznosila 645,6 milijuna kuna, dok je u 2017. iznosila 616,4 milijuna kuna. Iako je bruto premija u tom segmentu osiguranja lani porasla za 4,7 posto u odnosu na godinu prije, njen udio u ukupno zaračunatoj bruto premiji pao za gotovo 3 postotna boda, na 6,55 posto.

U usporedbi s ostalim zemljama EU, Hrvatska se po pitanju osiguranja imovine nalazi na samom kraju ljestvice. Dok je prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u EU 170 eura, u Republici Hrvatskoj ta brojka iznosi samo 44 eura, ističu iz HUO-a.

Iz HUO-a navode i kako brojne studije Insurance Europe, krovnog europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja, ukazuju kako je u zemljama gdje je visoki postotak osigurane imovine, utjecaj katastrofa na BDP manji dok je oporavak puno brži. Što je veća zastupljenost osiguranja, to je manja eventualna obveza države u nadoknadi štete i ekonomske pomoći pojedincima i poduzećima.

Osiguravatelji su učinkoviti u sanaciji i naknadi štete, čime se u kratkom roku imovina osiguranika vraća u prvobitno stanje, u cilju što brže normalizacije života, navodi se u priopćenju HUO-a.