Dnevne novosti

Sabor danas o energetskim zakonima

31.05.2019 07:30 ZAGREB, 30. svibnja 2019. (Hina) - Raspravom o dva zakonska prijedloga, jednom Vladinom i jednom oporbenom, Hrvatski će sabor u petak završiti ovotjedni rad.

Sabor treba reći svoje mišljenje o prijedlogu Vlade da izmjeni Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, čime bi se trebala olakšati provedba obveze čuvanja obveznih zaliha nafte i naftnih derivata kao i bolja kontrola njihove kvalitete i količina koji se pojavljuju na području Hrvatske.

Izmjenama se jasno propisuje kako kvalitetu i količinu nafte i naftnih derivata mogu kontrolirati isključivo pravne osobe akreditirane kod Hrvatske akreditacijske agencije, te da inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona obavlja novoustrojeni Državni inspektorat.

Vlada predlaže nove rokove za formiranje i čuvanje obveznih zaliha sukladno novoj Direktivi EU. Formiranje tih zaliha za tekuću, u odnosu na prethodnu godinu, usklađivalo bi se najkasnije do 1. srpnja, umjesto  do 1. travnja, tekuće godine i važilo najdulje do 30. lipnja, umjesto 31. ožujka, sljedeće godine.

Sabor će se danas očitovati i o Mostovu Prijedlogu Zakona o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora.