Dnevne novosti

Plenković ponavlja da nema nadležnosti Suda EU-a u slovensko-hrvatskom sporu

13.06.2019 07:15 SAN SEBASTIAN, 12. lipnja 2019. (Hina), Hrvatska ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a, izjavio je u srijedu u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenkoković, komentirajući najavu da će taj Sud održati raspravu o tužbi Slovenije 8. srpnja.

"Naša je pozicija od početka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu", izjavio je Plenković novinarima u San Sebastianu, gdje sudjeluje na skupu Europske pučke stranke.

Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže. Rasprava će se održati pred Velikim vijećem suda, nakon što je tužbu protiv Hrvatske podnijela prošle godine prijašnja slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara.

U njoj se zahtijeva da sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice, te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru.

Plenković je ponovio da su Hrvatska i Slovenije dvije prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih problema te da preostala otvorena pitanja proistječu iz raspada bivše Jugoslavije, koja se mogu riješiti dogovorom.