Dnevne novosti

Šibenik: Potpisan ugovor o izgradnji Mehaničko-biološkog postrojenja

14.06.2019 07:05 ŠIBENIK, 13. lipnja 2019. (Hina), Ugovor za projektiranje i izgradnju Mehaničko-biološkog postrojenja (MBO) i pratećih objekata Centra za gospodarenje otpadom Bikarac potpisan je u četvrtak u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša.
Projekt Bikarac započeo je još 2006. godine. U sklopu prve faze sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište, a u sklopu druge faze uz izgradnju MBO postrojenja već su izgrađene dvije pretovarne stanice i nabavljena  specijalna oprema i vozila. Ćorić je ustvrdio kako je sustav centara za gospodarenje otpadom zadnjih godina doživio pozitivnu  transformaciju.

U ovom trenutku funkcioniraju dva centra, a sad su potpisani ugovori za Bikarac i Biljane Donje u Zadarskoj županiji. Ove godine očekuju nas odluke za još neke centre i taj kotačić izgradnje nužne infrastrukture ide dalje, poručio je.

Neko vrijeme Hrvatska se tražila u sustavu gospodarenja otpadom, ali to je vrijeme prošlo - jasno smo dali da znanja da povećanje odvajanja otpada kao pretpostavka racionalnog ponašanja nema alternativu, kao ni izgradnja  infrastrukture, rekao je Ćorić. Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja za Šibensko-kninsku županiju.

Njegovom realizacijom stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina i općina Šibensko–kninske županije dobit će dugoročan kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Ugovor vrijedan 196 milijuna kunaUgovor za projektiranje i izvođenje radova izgradnje MBO postrojenja i  pratećih objekata u Bikarcu financiraju Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Grad Šibenik, a vrijedan je 196 milijuna kuna.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko  Ponoš kazao je da su teškoće koje su pratile projekt MBO Bikarac bile nebrojene, a pravi posao tek počinje. "Ovo je samo dio izgradnje infrastrukture. U Hrvatskoj smo konačno uhvatili pravi kurs, vrijeme i  vjetar su dobri i vjerujem da ćemo tim kursom ploviti dok ne izgradimo kompletan sustav.

Edukacija građana je pritom ključna, svi će objekti ostati mrtvo slovo na papiru ako građani ne budu koristili infrastrukturu", kazao je Ponoš.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk kazao je da sustav ne znači odustajanje od odvajanja korisnih sirovina iz otpada na kućnom pragu, naglasivši da upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih izazova.

Zagospodarimo otpadom jer  se na taj način sustavno rješava ekonomski i ekološki problem, poručuje Pauk.