Dnevne novosti

Sabor u utorak o državnoj upravi

18.06.2019 07:40 VLADA U SABORU

ZAGREB, 17. lipnja 2019. (Hina), Saborki zastupnici će u utorak raspravljati o zakonu kojim Ministarstvo uprave želi depolitizirati, profesionalizirati, decentralizirati i racionalizirati državnu upravu, zbog čega se planira ukinuti 20 tijela državne uprave odnosno smanjiti broja tijela državne uprave s 52 na 32.

Konačnim prijedlogom Zakona o sustavu državne uprave, tvrdi predlagatelj, državna uprava se približava građanima i digitalizira. Predlaže se da u upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljaju ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici.

Na taj će se način smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i uštedu novca u državnom proračunu. Time se provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja.

Osim toga, poslovi državne uprave zakonom se sistematiziraju u opće kategorije: provedba državne politike, neposredna provedba zakona, inspekcijski nadzor, upravni nadzor te drugi upravni i stručni poslovi.

Razrađuju se i  opća pravila za povjeravanje poslova državne uprave jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnim osobama s javnim ovlastima, kao i opća pravila  za provedbu upravnog nadzora, dok se opća pravila za provedbu inspekcijskog nadzora terminološki usklađuju s kaznenim i prekršajnim zakonodavstvom.

Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora u utorak su i izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se među dužnosnike uvrštava glavni državni inspektor te utvrđuje koeficijent za obračun njegove plaće.  Zastupnici će još raspraviti i Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu Hrvatske za 2017. godinu za potrebe nacionalnih manjina, a dati će i svoje mišljenje o prijedlogu izmjena Zakona o strancima Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a kojima traže promjenu odredbi koje se odnose na odbijanje ili prestanak boravka ili protjerivanje stranaca iz razloga nacionalne sigurnosti.