Dnevne novosti

Na sjednici Vlade u Čakovcu sigurno će se potpisati najmanje 15 ugovora

09.07.2019 07:10 ČAKOVEC, 8. srpnja 2019. (Hina) - Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u ponedjeljak  nakon kolegija gradonačelnika i načelnika Međimurske županije, održanog u vezi sa sjednicom Vlade 25. srpnja u Čakovcu  kako od 119 projekata predloženih Vladi "neki zasad nisu izvedivi" te da će se sigurno potpisati najmanje 15 ugovora.

U izjavi nakon kolegija ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Horvat je govorio o koordinaciji u vezi sa sjednicom Vlade. 

Rekao je da je to bila treća koordinacija i da je imala isključivo jednu svrhu – profiltrirati i na stol staviti one projekte u Međimurskoj županiji koji su provedivi i izvedivi i s njima izaći na sjednicu Vlade.

Inače, u sklopu pripreme sjednice, Vladi je iz Međimurja poslano 119 projekata, od čega 21 županijski, a ostalo su projekti gradova i općina. Ministar je rekao kako neke od projekata očekuje potpisivanje ugovora te da neki zasad nisu izvedivi. 

"Ima određenih projekata koji u ovom trenutku jesu želje, ali ni u proračunu ni u bilo kojem strukturnom fondu, odnosno natječaju, nemaju izvorište. Bojim se da takvi problemi u ovom trenutku neće moći biti riješeni, ali ovo nam je jedan vrlo dobar pokazatelj koje se inicijative događaju u Međimurskoj županiji", izjavio je ministar.

Dodao je da je "u ovome trenutku u visokoj fazi projektiranja financiranja europskih projekata 2021.- 2027. i da će upravo  projekti iz Međimurske županije biti put vodilja na koji način isprogramirati to financijsko razdoblje da u njih onda i načelnici i gradonačelnici mogu aplicirati i takve infrastrukturne projekte i realizirati ih ne županijskim, ne državnim novcem, već novcem Europske unije", rekao je nakon koordinacije Horvat. 

Najavio je da će se na sjednici Vlade u Čakovcu potpisati najmanje 15 ugovora. Nije precizirao o kojim je ugovorima riječ i koja je njihova vrijednost. Zadovoljan sastankom i koordinacijom bio je i međimurski župan Matija Posavec, koji je sastanak ocijenio produktivnim.

"Prijavili smo dosta točaka, očekujemo puno, kako bi se mogli dalje razvijati i od strane općina, gradova, naravno, to znači razvoj cijele naše županije. Ima dosta projekata, ima dosta očekivanja i vjerujem da će biti iskoordinirano i pripremljeno sve u najboljem redu", rekao je župan te zaključio da bi potpisivanje tih projekata značilo novi razvojni ciklus u Međimurju.

Inače, sjednica Vlade održat će se u bivšoj vojarni u Čakovcu, gdje su na raspolaganju i Tehnološko-inovacijski centar te Međimurska palača turizma, koja je uređena i otvorena krajem prošle godine.