Dnevne novosti

Jedinstveni pravilnik za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja

17.07.2019 07:20 ZAGREB, 16. srpnja 2019. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu jedinstveni pravilnik o provedbi mjera iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020., izvijestili su u utorak iz Ministarstva napominjući kako se njime potencijalnim korisnicima želi olakšati upoznavanje s uvjetima korištenja bespovratnih EU-ovih sredstava.

Tim će pravilnikom, kako ističu iz Ministrstva, na jednom mjestu biti propisani opći uvjeti prihvatljivosti, uvjeti prijave, obrade, provedbe, kontrole i isplate projekata te postupanja po prigovorima korisnika, za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja i financijske instrumente, osim IAKS mjera. Detaljni uvjeti prihvatljivosti korisnika, projekata i provedba pojedinog tipa operacije bit će propisani natječajem za svaku pojedinu mjeru/tip operacije.

Iz Ministarstva napominju kako se tijekom provedbe natječaja iz Programa ruralnog razvoja u zadnje dvije i pol godine ukazala potreba za dodatnim pojednostavljenjem pravila pa je Ministarstvo odlučilo da se osnovni uvjeti propišu na jednaki način za sve mjere Programa, a da se kod raspisivanja natječaja za pojedine tipove operacija detaljno razrade uvjeti koje je korisnik obvezan ispuniti."Dugo smo radili na izradi ovog pravilnika pa zato i kasnimo s nekim natječajima koje smo planirali u ovoj godini, ali sve s ciljem da poljoprivrednicima maksimalno olakšamo i pojednostavimo proceduru", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Jedinstveni pravilnik, kako je kazao, zamijenit će velik broj pravilnika, njihovih izmjena i dopuna, a koji su do sada propisivali provedbu svake pojedine mjere, podmjere i tipa operacije Programa ruralnog razvoja – njih čak 38."Želja nam je potencijalnim korisnicima omogućiti brže i jednostavnije upoznavanje s uvjetima koje moraju ispuniti kako bi ostvarili bespovratna EU sredstava“, rekao je Tolušić.

Istaknuo je kako je najveća novost  što će natječaj objaviti na e-savjetovanju prije njegovog formalnog raspisivanja, kako bi se na vrijeme prikupili svi komentari i prijedlozi sa svrhom objave što kvalitetnijeg natječaja.

Iz Ministarstva napominju kako se pravilnik donosi na temelju Zakona o poljoprivredi, a prije objave u Narodnim novinama, prijedlog pravilnika dostupan je za komentiranje putem javnog savjetovanja svim zainteresiranim stranama.Pravilnik je u javnoj raspravi od 15. srpnja do 9. kolovoza.