Dnevne novosti

Split: Tri ministarstva potpisala sporazume o pomorskoj sigurnosti

24.07.2019 07:30 BROD
SPLIT, 23. srpnja 2019. (Hina) - Ministarstva obrane, mora i poljoprivrede potpisala su u utorak u splitskoj vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" tri sporazuma o pomorskoj sigurnosti, koji bi trebali unaprijediti sposobnosti Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže. 
Prvi sporazum o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu sedam milijuna kuna vrijedne imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Hrvatske potpisali su ministri obrane Damir Krstičević i mora Oleg Butković. Zatim su potpisali i sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže.

Naime, EMSA je krajem lipnja na brigu Hrvatskoj predala dva kompleta opreme za suzbijanje onečišćenja mora koju će uskladištiti u splitskoj luci Lora, te je među ostalim koristiti i za obuku pripadnika Obalne straže. Sporazum podrazumijeva da će MORH izdavati potvrde o ostvarenoj plovidbenoj službi i obnašanim dužnostima na brodovima HRM-a za sve članove posade vojnih brodova, a uz to će i oba ministarstva surađivati na usklađivanju i verifikaciji programa tečajeva koji se provode u središtu za obuku HRM-a. 

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković svoj je potpis, uz onaj Krstičevićev, stavila na treći Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva.Krstičević: HRM i Obalna straža bit će spremni čuvati Jadran od bilo koje ugroze  Krstičević je izrazio uvjerenje da će ovi sporazumi znatno unaprijediti sposobnost HRM- a i Obalne straže, te doprinijeti jačanju pomorske sigurnosti, a time i učinkovitijem nadzoru i zaštiti hrvatskih prava i interesa na moru. Vrijedna oprema daje novu sposobnost Obalnoj straži, a pomoći će očuvati Jadran čistim u slučaju bilo kakve pomorske nesreće, istaknuo je ministar.

"Potpisom sporazuma HRM i Obalna straža dobivaju kvalitetno i osposobljeno osoblje spremno čuvati Jadran od bilo koje ugroze, a imat će priznat status kao i ostali pomorci. Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva, vrijedan 13 milijuna kuna, omogućit će da još kvalitetnije nadziremo Jadran. Ovo potvrđuje ozbiljan pristup ove Vlade prema sigurnosti naše domovine, a sve kako bi bili još jači i spremniji odgovoriti na bilo koji izazov", poručio je. 

Ministar Butković rekao je kako prvi sporazum znači veliki iskorak i sigurnost za obalu, turizam i gospodarstvo dok se ne nabave novi brodovi koji bi bili u funkciji zaštite od onečišćenja. Za drugi sporazum je kazao kako rješava opće uvjete pomorskih zvanja u ratnoj mornarici s onima u trgovačkoj mornarici.

Butković: Pomorci su hrvatski brend   

"Pomorci su brend Hrvatske, to je nešto po čemu smo cijenjeni i traženi na svjetskom tržištu, zaključio je Butković. O trećem sporazumu i nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva govorila je ministrica Vučković te izvijestila da Hrvatska ima 219 ovlaštenih osoba koje čuvaju more od onečišćenja, ilegalnog ulova, nedozvoljenog ulaska stranih brodova. Najavila je da će uskoro potpisati novi sporazum o nabavi četiri broda u suradnji s Carinskom upravom. "Posljednje dvije godine smo ugovorili šesterostruko veća sredstva kroz program, ugovorili smo više od 2100 projekata vrijednih više od 1,4 milijarde kuna, od kojih je već isplaćeno više od 660 milijuna kuna. Vjerujem da će i dalje biti bolje i učinkovitije", poručila je ministrica.