Dnevne novosti

Hrvatska udruga turizma pozdravlja mogućnost smanjenja PDV-a

25.07.2019 07:10 ZAGREB, 24. srpnja 2019. (Hina) - Hrvatska udruga turizma (HUT) priopćila je u srijedu kako pozdravlja moguće uvođenje međustope PDV-a na ukupnu turističku ponudu u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena.
U HUT-u kažu da bi spuštanje stope PDV-a na ugostiteljsku ponudu stvorilo nužno potreban prostor za nove investicije u povećanje kvalitete turističke ponude te za značajnije povećanje plaća koje, kako kažu, jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu.

"Pitanje konkurentnosti turističkog sektora u fokusu je globalne turističke industrije, a pri tom je PDV jedan od ključnih čimbenika. Kao što je poznato, niz zemalja, među kojima i naši najveći konkurenti, nedavno su smanjili ili najavljuju skoro smanjivanje stope PDV-a u turizmu što će imati za posljedicu poboljšanje performansi sektora te jačanje njegove međunarodne pozicije. U takvom okruženju smanjenje PDV-a, koji je trenutno u Hrvatskoj najviši na Mediteranu, dat će neophodan poticaj osnaživanju hrvatske turističke industrije te na taj način zadržavanje jedne od vodećih pozicija na Mediteranu", kažu ugostitelji.

Dodaju kako su prošla i ova turistička sezona pokazale su da su godine visokog rasta turističkog prometa iza nas i da slijedi razdoblje borbe za svakog gosta te da Hrvatska može konkurirati jedino kvalitetom. "U HUT-u smanjenje PDV-a vidimo kao učinkovitu mjeru poboljšanja konkurentnosti hrvatskog turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva s obzirom da turizam čini 20 posto hrvatskog BDP-a, a koja može rezultirati povećanjem investicija, zaposlenosti i plaća, te posljedično i prihoda državnog proračuna", kaže se u priopćenju.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u srijedu kako je vrijeme da i turizam osjeti blagodati poreznih izmjena, te da je predložio stopu od 13 posto na uslugu hrane i pića, u sklopu četvrtog kruga porezne reforme."Tražim ga od prvog dana", rekao je Cappelli odgovarajući uoči Vladine sjednice na pitanje je li od ministra financija Zdravka Marića tražio smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo.Kako je izvijestio, traži se stopa od 13 posto na uslugu hrane i pića.