Dnevne novosti

Hrvatski i mađarski šefovi diplomacije založili se za proširenje EU-a na jugoistok

26.07.2019 07:00 ZAGREB, 25. srpnja 2019. (Hina) - Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sastao se u četvrtak sa svojim mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, a tijekom susreta su potvrdili dobrosusjedske odnose Hrvatske i Mađarske i založili se za nastavak proširenja Europske unije na jugoistok, priopćeno je iz MVEP-a. 
Novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom pri čemu su naglašeni dobrosusjedski odnosi te višestoljetna povezanost i bliskost dviju zemalja, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman i Szijjarto razgovarali su o aktualnim bilateralnim i europskim pitanjima s naglaskom na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Dvojica ministara zalažu se za nastavak proširenja EU-a prema jugoistoku čime bi se potaknule reforme te ojačala sigurnost i stabilnost u neposrednom susjedstvu, dodaje se u priopćenju. 

Szijjarto je ranije tijekom dana, u nazočnosti svog hrvatskog domaćina, u prostorijama zagrebačkog Mađarskog instituta uručio odličja članovima vatrogasnog društva Sv. Ivan Zelina te medicinskom osoblju KBC-a Zagreb Rebro i KB-e Dubrava zaslužnima za pomoć mađarskoj obitelji nastradaloj u prometnoj nezgodi 11. srpnja 2019. godine.