Dnevne novosti

U EU i eurozoni rast BDP-a usporio u drugom kvartalu

01.08.2019 07:25 BRUXELLES, 31. srpnja 2019. (Hina/dpa/AFP), Gospodarska aktivnost u Europskoj uniji i eurozoni u drugom je tromjesečju 2019. usporila na kvartalnoj i godišnjoj razini, pokazale su u srijedu preliminarne prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata. 
Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u drugom je tromjesečju porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je uvećan za 0,4 posto na kvartalnoj razini. U 28-članoj Europskoj uniji rast BDP-a posustao je također na 0,2 posto, nakon 0,5 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Na godišnjoj razini sezonski prilagođen BDP eurozone porastao je za 1,1 posto, nasuprot 1,2 posto u prvom kvartalu.

U EU je njegov rast usporio na 1,3 posto, s 1,6 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazale su preliminarne prve procjene europskog statističkog ureda.

Economist Jack Allen-Reynolds iz konzultantske kuće Capital Economics rekao je da će slabi gospodarski podaci ojačati argumente Europskoj središnjoj banci (ECB) da najavi "poticajne mjere" na idućoj sjednici zakazanoj za rujan.

Prošli tjedan su iz ECB-a s redovne sjednice signalizirali da bi mogli smanjiti negativne kamatne stope još dublje u negativno područje te ponovno pokrenuti program kvalitativnog ublažavanja, odnosno kupnji obveznica.

"Dok je ranije gospodarska slabost bila koncentrirana na Njemačku i Italiju, podaci državnih statističkih ureda pokazuju da je usporavanje aktivnosti u drugom kvartalu na široj osnovi",rekao je Reynolds. Rast sada, naime, slabi i u Francuskoj, Španjolskoj, Austriji i Belgiji, upozorio je. Čak bi poboljšane brojke o nezaposlenosti mogle zamaskirati temeljne slabosti u gospodarstvu, tvrdi.

"Ankete provedene u tvrtkama u vezi namjera zapošljavanja sugeriraju da će tempo zapošljavanja posustati, dok ostala istraživanja pokazuju da se manjkovi radnika smanjuju. Tako da sumnjamo da će rast plaća nastaviti ubrzavati", rekao je.

Rast francuskog gospodarstva usporio je na 0,2 posto, s 0,3 posto u prva tri mjeseca, a španjolski BDP porastao je 0,5 posto u drugom kvartalu, što je najslabiji rast u pet godina. Talijansko je gospodarstvo stagniralo u drugom tromjesečju na kvartalnoj i godišnjoj razini.

Njemačka nije objavila službene podatke. Međutim, njemačka središnja banka Bundesbank prošlog je mjeseca objavila da bi gospodarstvo u drugom kvartalu moglo blago smanjiti budući da slabi utjecaj čimbenika koji su rast podupirali u prvom kvartalu.