Dnevne novosti

Varaždin uskoro bez neugodnih mirisa pročišćivača

02.08.2019 07:10 VARAŽDIN, 1. kolovoza 2019. (Hina), Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kojim će se izgraditi sustav odvodnje otpadnih voda te zaštititi podzemni vodotoci, rijeke i okoliš, potpisan je u četvrtak u Varaždinu, te će se taj grad riješiti neugodnih mirisa pročišćivača.
Sporazum su u Gradskoj vijećnici potpisali direktor tvrtke Varkom d.d. Željko Bunić i voditeljica javne nabave Sandra Skok te u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik i GIS Aqua Austria Danijel Barišić, direktor podružnice WTE za Hrvatsku.

Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta aglomeracije Varaždin, a obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje grada Varaždina i općina Sračinca, Petrijanca, Cestice, Vinice, Maruševca, Beretinca, Vidovca, Svetog Ilije, Kneginca Gornjeg i Trnovca Bartolovečkog.

"Važan je ovo dan za vodotoke rijeka koje imamo, za podzemne vodotoke i za zaštitu okoliša - potpisujemo dva ugovora za pročišćavanje otpadnih voda - jedan za aglomeraciju Varaždin, drugi za aglomeraciju Varaždinske Toplice. To je kruna svega što smo dosad radili jer smo kompletirali proces javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata”, rekao je Željko Bunić.

Projekt aglomeracije Varaždin vrijedan je 855 milijuna kuna, od čega su 203 milijuna, uključujući PDV, namijenjena za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Iz Kohezijskog fonda Europske unije financira se 71 posto, 24 posto daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i oko pet posto jedinice lokalne samouprave. Projekt treba završiti do listopada 2021., kada će uređaj ući u fazu testiranja i u sljedećih 12 mjeseci sve mora raditi.

To znači da se voda koja se ispušta u rijeku Dravu u Varaždinu ispušta gotovo pitka i s trećim stupnjem pročišćavanja kojim se uz organsku tvar čisti i fosfor i dušik. Više ništa ne bi trebalo smrdjeti, istaknuo je Bunić.

Varaždin uskoro bez neugodnog mirisa pročišćivača

Varaždin se više od 20 godina bori s neugodnim mirisima koji se s područja pročišćivača otpadnih voda šire gradom, a za koju godinu i taj bi problem trebao biti riješen.

"Najveći problem sa smradom uzrokuju mesna i prehrambeno-prerađivačka industrija jer u kanalizaciju ispuštaju organske tvari koje je ovakvim uređajem nemoguće preraditi”, objasnio je direktor Varkoma te dodao da će se industrija morati prilagoditi u roku od dvije i pol godine.

Na potpisivanju sporazuma bio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je ocijenio da je to jedan od najvećih projekata Grada i Varkoma."Potpisivanjem ugovora, Varkom postaje tvrtka koja, uz HEP i Hrvatske vode, ima najviše europskog novca i daleko je ispred svih komunalnih društava u Hrvatskoj”, dodao je.

"Više od milijardu kuna u sljedećih nekoliko godina dolazi u Varaždin preko tih radova i to je ogromna prilika za naš građevinski, uslužni i ostali industrijski sektor jer to su ogromni radovi, a izvođači su obećali da će pokušati uključiti što više domaće, lokalne operative“, rekao je Čehok.

"Time ujedno cijeli taj naš rekreacijsko-turističko-sportski kompleks, od Arene do Motičnjaka, pretvaramo u zonu zaštite prirode otvorenih vodotoka. Važno je istaknuti da će u našu Dravu ići gotovo pitka voda. Građanima možemo jamčiti potpunu zaštitu okoliša što se tiče odvodnje, pročišćavanja, otvorenih vodotoka i rijeke”, zaključio je Čehok.