Dnevne novosti

Panel UN-a o klimatskim promjenama objavljuje izvješće o budućnosti uzgoja hrane

09.08.2019 07:05 ŽENEVA, 8. kolovoza 2019. (Hina/dpa), Utjecaj koji bi klimatske promjene mogle imati na plodnu zemlju i zalihe hrane diljem svijeta glavna su tema znanstvenog izvješća panela Ujedinjenih naroda koje će biti predstavljeno u četvrtak u Ženevi.Opasnosti od uništenja zemlje uzrokovanog klimatskih promjenama dodatno su naglasili nedavni toplinski valovi i šumski požari na sjevernoj hemisferi planeta.
Izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) trebalo bi dati smjernice za zaštitu vrijednog tla i borbu protiv globalnog zatopljenja, kao i za sprječavanje gladi i gospodarskog pada.

Neki od znanstvenika koji su radili na izradi dokumenta govorili su o potrebi smanjenja sveukupne potrošnje, a posebice potrošnje mesa jer životinje poput krava ispuštaju stakleničke plinove te zauzimaju zemlju koja bi se mogla koristiti za uzgoj hrane ili šuma.Vodeći političari trebali bi razmotriti rezultate izvješća IPCC-a na idućoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati 23. rujna u New Yorku.

IPCC je prošlog listopada upozorio da je ograničavanje globalnog zatopljenja na prosječni rast temperature do 1.5 stupnjeva Celzijevih iznad razina predindustrijskog vremena jedino moguće provođenjem "brzih, sveobuhvatnih i do sad neviđenih promjena".

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., zemlje potpisnice obvezale su se održati rast globalne temperature na razinu do 2 stupnja, dok bi najprihvatljivije bilo održati rast do 1.5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na razine iz 19. stoljeća.