Dnevne novosti

Bivšem sudanskom predsjedniku počelo suđenje za korupciju

20.08.2019 07:05 KARTUM, 19. kolovoza 2019. (Hina/Reuters), Svrgnuti sudanski predsjednik Omar Hasan al Bašir u ponedjeljak je stigao uz jake snage sigurnosti u sudnicu u glavnome gradu Kartumu gdje će se suočiti s optužbama za korupciju, rekao je Reutersov očevidac.
Bašir je optužen za nedopušteno posjedovanje strane valute i prihvaćanje darova na neslužbeni način, rekao je tužitelj Ala al-Din Abdalah u lipnju. Njegovo suđenje bit će test koliko su ozbiljne vlasti u pogledu pokušaja da se ukloni nasljeđe njegove autokratske 30-godišnje vladavine, obilježene rasprostranjenim nasiljem, gospodarskim krahom i odvajanjem Južnog Sudana.

Bašir je također optužen u svibnju za poticanje i upletenost u ubojstva prosvjednika i tužitelj ga također želi ispitati zbog pranja novca i financiranja terorizma. Sudansko vladajuće vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon svrgavanja Bašira u travnju, u subotu je potpisalo sporazum  o podjeli vlasti s glavnom oporbenom koalicijom, otvorivši put za prijelaznu vladu i moguće izbore.

Uspostavlja se neovisno vijeće kao najviša vlast u zemlji, no izvršne ovlasti u velikoj mjeri pripadaju kabinetu ministara. Neovisno vijeće trebalo je prisegnuti u ponedjeljak.

Međutim glasnogovornik prijelaznoga vojnog vijeća Šams El Din Kabaši rekao je da će stvaranje novoga vladajućeg tijela  biti odgođeno  za 48 sati na zahtjev oporbene koalicije.