Dnevne novosti

U srijedu pulsko Gradsko vijeće traži od Vlade da podrži stečajni plan Uljanika

28.08.2019 07:20 PULA, 27. kolovoza 2019. (Hina) - Tematska sjednica Gradskog vijeća Pule o Uljaniku održat će se u srijedu,  a sazvana je zbog pružanja podrške radnicima i nastavku brodogradnje, stoji u priopćenju iz ureda Grada u kojem se ističe kako Pula poziva Vladu da podrži stečajni plan i nastavak proizvodnje u Uljaniku.  
Iako Grad Pula kao jedinica lokalne samouprave nema izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, uzimajući u obzir aktualnu situaciju u Uljaniku, budući da se u rujnu očekuju ispitna, odnosno izvještajna ročišta na Trgovačkom sudu u Pazinu predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić je za srijedu sazvao tematsku sjednicu  "zbog iznimnog značaja koji Uljanik predstavlja za cjelokupno gospodarstvo Pule te njegove građane." 

"Grad kontinuirano prati razvoj situacije oko Uljanika te u interesu opstojnosti brodogradnje u Puli, u razmaku manjem od godine dana, organizira drugu tematsku sjednicu kojoj je cilj jasno iskazati podršku Grada Pule donošenju Stečajnog plana za nastavak djelatnosti brodogradilišta Uljanik.  Republika Hrvatska najveći je pojedinačni vjerovnik Uljanika stoga Grad Pula poziva Vladu da podrži Stečajni plan i nastavak proizvodnje u Uljaniku" - navode u priopćenju iz Grada Pule.  

Podsjetili su kako su Grad Pula i Istarska županija, s ciljem iznošenja jasnog i nedvosmislenog stava o potrebi očuvanja brodogradnje i radnih mjesta u brodogradnji, na prvoj tematskoj sjednici o Uljaniku održanoj 11. rujna prošle godine, usvojili Deklaraciju o Uljaniku.Osim toga, Grad Pula je prostornim planom jasno definirao da je područje Uljanika predviđeno isključivo za brodograđevnu djelatnost te je, kad je bilo najteže, na brojne načine pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima.

"Grad Pula i danas iznalazi razne načine kako bi konkretnim mjerama pružilo potporu bivšim radnicima Uljanik Grupe. Tako je organiziran poseban tim za pomoć svim radnicima Uljanika koji ih informira o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja, tu je Sajam poslova, a među bespovratnim sredstvima za poduzetnike koje Pula nudi ima i onih za sva novoosnovana poduzeća, za zapošljavanje novih radnika te samozapošljavanje" - stoji u priopćenju. 

Dodaje se kako Grad pruža i jednokratne novčane pomoći, pomoći za podmirenje troškova stanovanja, subvencije nabave školskih udžbenika i niz drugih mjera, a omogućena je i odgoda plaćanja, odnosno obročna otplata duga za pojedine komunalne usluge poput plina, vode, prikupljanja otpada, komunalne naknade, usluge dječjih vrtića, školske marende i produženog boravka.

Osim toga Grad Pula je donio odluku kojom će podmiriti dugovanja svim bivšim radnicima Uljanik Grupe s prijavljenim prebivalištem u Puli, koji po osnovi troškova marende, prijevoza i neplaćenog smještaja imaju otvorena dugovanja prema Uljanik Standardu.