Dnevne novosti

Počelo suđenje bivšem malezijskom premijeru zbog krađe stotina milijuna dolara

29.08.2019 07:00 KUALA LUMPUR, 28. kolovoza 2019. (Hina/Reuters) - Malezijski tužitelji u srijedu su rekli kako je bivši premijer Najib Razak zloupotrijebio svoj položaj da bi prikrio krađu stotina milijuna dolara iz državnog fonda 1MDB i ta sredstva koristio za svoj luksuz. 
Prvog dana najvećeg suđenja zbog financijskog skandala oko 1MDB-a tužitelj Gopal Sri Ram kazao je kako je Najib iskoristio položaj kako bi izbjegao pravosuđe, posebice nakon što je skandal izašao u javnost u srpnju 2015. godine. 

"Umiješao se u tijek istrage koja je postala poznata kao skandal 1MDB. Poduzimao je aktivne korake kako bi prikrio svoja kriminalna djela", rekao je Gopal sudu u Kuala Lumpuru. Malezijske i američke vlasti tvrde kako je iz fonda izvučeno 4,5 milijardi dolara. Sam Najib je 2009. bio jedan od njegovih osnivača. On je prošle godine izgubio na izborima zbog bijesa javnosti oko skandala, a od tada je optužen po 42 točke, vezano za 1MDB i druge državne entitete.

Najib odbacuje bilo kakvu krivnju i tvrdi da su optužnice politički motivirane. Najibu i njegovoj supruzi Rosmah Mansor je nakon gubitka vlasti zabranjeno napuštanje Malezije, a u javnost je izašao njihov luksuzan način života. U nekretninama povezanim s bivšim premijerom pronađeno je gotovo 300 milijuna dolara imovine i gotovine.