Dnevne novosti

Banožić: Sveobuhvatna evidencija državne imovine u prvoj polovici iduće godine

03.09.2019 07:30 KUĆA
ZAGREB, 2. rujna 2019. (Hina) -  Ministar državne imovine Mario Banožić najavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa županima da će do 31. prosinca ove godine od jedinica lokalne samouprave prikupiti sve podatke o državnoj imovini, a već u prvoj polovici iduće godine imati sveobuhvatnu evidenciju o njoj.
Sastanak ministra Banožića sa županima organiziran je radi utvrđivanja prioritetnih projekata po županijama te s ciljem evidencije nekretnina u vlasništvu države na području jedinica lokalne i regionalne samouprave."Dogovorili smo konkretan datum, do 31. prosinca prikupljat ćemo podatke a nakon toga će Ministarstvo državne imovine već u prvoj polovici iduće godine imati sveobuhavtnu evidenciju za koju nam je želja da bude javna", izjavio je ministar Banožić nakon sastanka sa županima.

Dodao je da će se time uskladiti popisi u jedinicama lokalne samouprave s popisom Ministarstva državne imovine odnosno utvrditi točno koji se pravni subjekti nalaze na kojim česticama. "Imovina postoji u Ministarstvu, međutim njeno upravljanje te svrha i djelatnost koja se povodi u tim objektima nisu u suglasnosti s Ministarstvom i to se pokazalo u nemalom broju slučajeva", pojasnio je ministar istaknuvši da žele otkloniti te nepravilnosti.

Na sastanku su utvrđeni i prioritetni projekti po županijama. "S obzirom da je riječ o projektima koji su od iznimne financijske vrijednosti sjeli smo sa županima da vidimo gdje su prioriteti budućeg financiranja i sufinanciranja budući da Ministarstvo državne imovine pomaže gradovima i općinama riješiti imovinsko-pravne odnose te vodi brigu da projekti za koje je dalo suglasnost budu privedeni svrsi", kazao je Banožić.

Izvijestio je da je u prošloj godini potpisano 4044 zahtjeva, te da je još u postupku rješavanja 2379 zahtjeva kojima gradovi i općine traže određene nekretnine ili dijelove nekretnina u cilju razvoja svojih projekata

.Šibensko-kninski župan Goran Pauk, osječko-baranjski Ivan Anušić i zagrebački Stjepan Kožić uvjeravaju da imaju dovoljno kapaciteta za provedbu evidencije državnih nekretnina, a kao prioritetne projekte izdvajaju projekt stvaranja zajedničke tvrtke "Batižele" koja će gospodariti s područjem bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), projekt Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, te proširivanje poduzetničke zone u Svetoj Nedelji.

O slučaju dodjele državnog stana u Zadru bivšem oficiru JNA na temelju lažne izjave da ne posjeduje nekretnine u drugim državama bivše Jugoslavije, ministar Banožić je kazao da će Vlada nastaviti rješavati takve nepravde i da im je upravo evidentiranjem imovine želja otkloniti takve nepravilnosti.