Dnevne novosti

Google pod istragom u SAD-u zbog sumnje u kršenje tržišne utakmice

11.09.2019 07:00 NEW YORK, 10. rujna 2019. (Hina) - Skupina od 50 američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv Googlea zbog dominantne pozicije na tržištu internetskog oglašavanja, prenose britanski mediji.
Skupina uključuje gotovo sve američke savezne države, osim Kalifornije i Alabame, te savezni teritorij Columbiju i teritorij pod američkom upravom Portoriko. Iz skupine upozoravaju da tražilica možda ograničava tržišno natjecanje i šteti interesima potrošača, a zabrinjava ih i rangiranje rezultata pretraživanja i zaštita osobnih podataka korisnika.

Google dominira "svim aspektima oglašavanja na Internetu i pretraživanja Interneta", ističe državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton, čiji je ured izvijestio javnost o pokretanju istrage. "Nema ništa loše u tome da kompanija zauzme vodeću poziciju na određenom području ako pri tome poštuje pravila slobodnog tržišnog natjecanja", ističe Paxton.

"Mi imamo dokaze da je Googleova poslovna praksa možda ograničavala izbor potrošačima, gušila inovacije, zborabila privatne podatke korisnika i jamčila Googleu kontrolu nad protokom i distribucijom podataka na Internetu", dodaje teksaški državni odvjetnik. Na novinarske upite o istrazi, iz Googlea su podsjetili na prošlotjedno priopćenje u kojem su istaknuli velike rezultate na području inovacija. Kritike na naš račun nisu nikakva novost, dodali su. "Uvijek smo konstruktivno surađivali s regulatorima i namjeravamo nastaviti s tom praksom", napominju.

Na Google otpada oko 38 posto ukupne potrošnje na digitalno oglašavanje u SAD-u, odnosno 48 milijardi američkih dolara, prema podacima eMarketera. Na drugom je mjestu Facebook s 22-postotnim udjelom u potrošnji. Proteklih se godina njegov tržišni udio ipak smanjio pod pritiskom konkurencije poput Amazona. Američke su vlasti pak u posljednje vrijeme pokrenule niz istraga protiv velikih tehnoloških firmi, ističe BBC.

Tako je prošlog petka odvojena skupina američkih država objavila da je pokrenula istragu protiv Facebooka kako bi utvrdila pokušava li istisnuti konkurenciju i u kojoj mjeri štiti podatke klijenata. SAD tradicionalno zaostaje za Europom i zemljama u drugim dijelovima svijeta kada je u pitanju regulicija tehnoloških tvrtki. U srpnju su ipak iz ministarstva pravosuđa izvijestili da će istražiti pokušavaju li vodeće internetske platforme“ istisnuti konkurenciju.

Kongres odvojeno provodi istragu o potencijalnom jačanju monopolistički pozicioniranih tvrtki na digitalnom tržištu.Savezna komisija za trgovinu također je nedavno izrekla novčane kazne Googleovoj krovnoj tvrtki Alphabetu, te Facebooku.