Dnevne novosti

Hrvatska na ljestvici digitalne konkurentnosti na 51. mjestu; pad za sedam mjesta

27.09.2019 07:15 ZAGREB, 26. rujna 2019. (Hina) - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2019. zauzela 51. mjesto što je pad za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu, objavilo je u četvrtak Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).
Rezultate izvješća IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2019.“ objavio je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut NVK.Hrvatska je u tom izvješću zauzela 51. mjesto od ukupno 63 vodeće svjetske ekonomije, što je pad za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Švedska, Danska, Švicarska, Finska, Hong Kong, Norveška i Republika Koreja.IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.

Temelji se na analizi znanja, tehnologije i spremnosti za budućnost. Svaki od ta tri faktora podijeljena su u tri podfaktora koji sadrže ukupno 50 kriterija. Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se statistički podaci (2/3) i podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika (1/3) koje je provedeno u veljači i ožujku ove godine.

Istraživanje je pokazalo da su indikatori koji pozitivno utječu na poziciju Hrvatske u okviru osnovnih stupova digitalne konkurentnosti znanje (odnos učenik/profesor u tercijalnom obrazovanju, broj žena s diplomama, veliki broj ženskih istraživača i grantovi za patente visoke tehnologije) i tehnologija (investicije u telekomunikacije).

Kao slabosti izdvojeni su indikatori međunarodno iskustvo, strana visokokvalificirana radna snaga, obuka zaposlenika, imigracijski zakoni, tehnološki razvoj i aplikacije, agilnost kompanija, korištenje velikih podataka i analitike, transfer znanja i javno privatno partnerstvo. "Značajan pad od sedam mjesta na najnovijoj ljestvici digitalne konkurentnosti pokazuje pravi problem Hrvatske - nespremnost na usvajanje tehnologija i stvaranja poticajnog okruženja za držanje koraka s globalnim i posebno digitalnim razvojem", istaknuo je predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić.

Rezultat je, kako je rekao, upozorenje za društvo u cjelini, jer ukazuje na nedovoljnu spremnost za budućnost, što u najvećoj mjeri pogađa naše mlade generacije."Stoga je krajnje vrijeme da aktiviramo sve svoje resurse na iznalaženju rješenja koja će bitno ubrzati naš razvoj i tako osigurati bolju konkurentnu poziciju Hrvatske,“ istaknuo je Mudrinić.