Dnevne novosti

Dio službene arhive ICTY-a dopremljen u Sarajevo

01.10.2019 07:05 SARAJEVO, 30. rujna 2019. (Hina) - Dio službene arhive Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući originalne presude, dopremljen je u Sarajevo, gdje će biti trajno pohranjen, potvrdili su u ponedjeljak iz sjedišta sarajevske gradske uprave.

Predstavnici ICTY-a i gradske uprave Sarajeva ranije su postigli sporazum o uspostavi posebnog informativnog centra koji je sada u funkciji  te je smješten u znamenitu zgradu Vijećnice. Kako bi arhiva postala lakše dostupna zainteresiranima ICTY je u Sarajevo poslao dvojezične presude što ih je taj sud izrekao tijekom 24 godine svog djelovanja, kao i dio svoj knjižničarskog fonda.

U sarajevskom informativnom centru publici su dostupni i brojni pisani te video materijali, koji su nastali u vrijeme rada Haaškog tribunala i procesa koji su pred njim vođeni. Iz gradske uprave Sarajeva istaknuli su kako je arhiva koja je kod njih pohranjena sada dostupna svim studentima, istraživačima i pravnim stručnjacima zainteresiranim za građu nastalu tijekom djelovanja ICTY-a.

U sarajevskom informativnom centru nalazi se i autentična sudnica ICTY-a, što je projekt nastao po uzoru na način na koji je očuvana uspomena na suđenja tijekom procesa nacističkim ratnim zločincima u Nuernbergu."Građa koju je centar dobio dodatno će osnažiti njegov mandat i značaj, a time doprinijeti i procesu tranzicijske pravde na ovim prostorima, borbi protiv nijekanja (ratnih zločina) i sprječavanja revizionizma", naveli su iz gradske uprave Sarajeva.