Dnevne novosti

Plenković: Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je apsurdna

14.10.2019 07:20 ZAGREB, 11. listopada 2019. (Hina) - Premijer Andrej Plenković odbacio je u petak odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kojom mu je stavilo na teret da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja i kazao za nju da je apsurdna.

Na konferenciji za novinare koju je održao poslijepodne u Vladi, za koju je kazao da je sazvana da se čuje i druga strana, Plenković je rekao da odluka nije temeljena na zakonu i da se radi o odluci koja je interpretacija troje članova Povjerenstva. Plenković je predstavio način izbora veleposlanika i kazao je da se radi o tajnom postupku te da nije jasno komu bi on mogao reći da ga s veleposlanikom Igorom Pokazom veže kumstvo. On je kazao da nije jasno ni kakvu bi on imao korist od izbora Igora Pokaza za veleposlanika i podsjetio je da je Pokaz prije toga bio izabran na mjesta veleposlanika u NATO-u i Ruskoj Federaciji kad se o tome "odlučivalo u trokutu" Gordan Jadnroković – Ivo Sanader – Stipe Mesić i potom Vesna Pusić – Zoran Milanović – Ivo Josipović.

Osim toga, Plenković je rekao da zbog njegove osobne karijere koja se razvijala u Ministarstvu vanjskih poslova osobno poznaje veliki broj veleposlanika, neke i po 25 godina, te da se sa njima češće čuje i viđa nego s Pokazom.Plenković je ustvrdio da je Povjerenstvo izmanipulirala politička oporba, jer je prijavitelj saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.Ovo je diskvalificirajući autogol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu, kazao je Plenković i ironočno dodao: Razmotrit ćemo da li da zovemo Pokaza na konzultacije, a ako ga smijenimo, razmotrit ću ozbiljno da imenujemo Bulja za veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Na pitanje novinara kako će reagirati na odluku, odgovorio je da će vidjeti kad je dobije u pisanom obliku, ali da se neće miješati u rad Povjerenstva, te da će morati mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa više od onoga što je ranije bila namjera, jer su neke njegove formulacije suviše rastezljive.

Plenković: Ne očekujem skoro druge izbore osim predsjedničkih

Na pitanje hoće li biti izvanrednih izbora s obzirom na suprotstavljene stavove koalicijskih partnera HNS-a i HDZ-a oko štrajka nastavnika, Plenković je odgovorio da ne očekuje skoro druge izbore osim predsjedničkih. Ironično je dodao da će podići plaće 100 posto nastavnicima, a potom dometnuo da su u mandatu njegove Vlade plaće nastavnicima porasle 11,5 posto, te da su im nudili povećanje od dva posto.

Zamoljen da komentira reakcije bosanskohercegovačkih političara na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je na stadionu u Splitu bila cijela Hrvatska "od Visa do Kupresa", Plenković je rekao da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini jasna, prijateljska i dobrosusjedska, sa željom da se politika u Bosni i Hercegovni razvija u duhu ustava i otklanjanja izbornog inžinjeringa da drugi građani biraju hrvatskog člana Predsjedništva.Gradimo mostove kod Svilaja i Gradiške, ima puno tema koje nas trebaju zbližavati, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da se godinu dana od prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina nije dogodilo ništa i da će do rezultata pokušati doći kroz stranku, Plenković je odgovorio da nije točno da se nije ništa dogodilo i da se radom DORH-a ne može baviti ne jedna stranka niti je to posao stranaka.