Dnevne novosti

Potpisan 51 ugovor s poljoprivrednicima o potporama vrijednim 76,5 milijuna kuna

23.10.2019 07:10 ZAGREB, 22. listopada 2019. (Hina) - Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić u utorak je s poljoprivrednicima potpisala 51 ugovor o financiranju u okviru mjere 4 Programa ruralnog razvoja, s vrijednošću potpore od 76,5 milijuna kuna, a potpisivanju je bila nazočna i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je istaknula da je dosad ugovoreno 13,4 milijarde kuna potpora.
Ugovori o financiranju odnose se na tipove operacija 4.1.1., 4.1.2. te 4.1.3, odnosno na projekte restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te na projekte smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i korištenja obnovljivih izvora energije, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva.

Nakon ukupno pet natječaja za tip operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, dosad je odobreno 986 prijava korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore 1,8 milijardi kuna. Danas su potpisana 24 nova ugovora, s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 51,9 milijun kuna, što sveukupno čini 1.010 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 1,9 milijardi kuna, navodi se dalje u priopćenju. Na natječajima za tip operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ dosad je odobreno 412 prijava korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore 613,7 milijuna kuna, a s danas potpisanih 7 novih ugovora, s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 7 milijuna kuna, ukupno ima 419 ugovorenih korisnika, s odobrenim iznosom potpore od 620,8 milijuna kuna.

Danas je potpisano i novih 20 ugovora iz tipa operacije 4.1.3 „Korištenje obnovljivih izvora energije“, kojoj je cilj povećanje neovisnosti poljoprivrednih gospodarstava o energentima te povećanje konkurentnosti smanjenjem troškova proizvodnje. Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja RH za ovaj tip operacije do sada su ugovorena ukupno 94 projekta sa odobrenim iznosom potpore od gotovo 77 milijuna kuna. "Za ovo programsko razdoblje već smo putem natječaja na raspolaganje stavili čak 97 posto raspoloživih sredstava, što je nešto više od 17,5 milijardi kuna, a ugovorili gotovo 13,4 milijarde kuna potpore projektima, odnosno oko 74 posto ukupno raspoloživih sredstava. Ovim tempom nastavljamo i dalje“, istaknula je Vučković.