Dnevne novosti

Sabor danas o stanju sudbene vlasti u prošloj i pretprošloj godini

23.10.2019 07:30 ČEKIĆ
ZAGREB, 22. listopada 2019. (Hina) - Izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti u prošloj i pretprošloj godini, što će oporbi, vjerojatno, biti prilika da problematizira neke aktualne sudske postupke, te četiri Vladina zakonska prijedloga, teme su o kojima će danas raspravljati Hrvatski sabor.
Rezultati rada sudova za 2018. su dobri, smanjen je broj sudova i pravosudnih dužnosnika, nastavljen trend smanjenja broja neriješenih predmeta, skraćeno trajanje sudskih postupaka, naveo je nedavno predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa na matičnom saborskom Odboru za pravosuđe. Podaci iz Izvješća govore da je lani zaprimljeno 1.166.130 predmeta što je za šest posto manje u odnosu na 2017. Ukupan broj predmeta u radu smanjio se sa 1.751.231 na 1.630.254, odnosno za 7 posto.

Broj riješenih predmeta, u odnosu na 2017., smanjen je za pet posto, a neriješenih za 12 posto na 407.062. Promatra li se broj neriješenih predmeta u proteklih pet godina uočava se smanjenje njihovog broja, pa je na kraju 2018. u odnosu na 2014. došlo do smanjenja za čak 34 posto.  

Stopa ažurnosti najveća u tri godine

Stopa ažurnosti lani je bila najveća u protekle tri godine, što znači da se sudovi sve uspješnije nose s priljevom predmeta. Povećanje stope ažurnosti bilježi se na općinskim, županijskim, Visokom prekršajnom i Vrhovnom sudu koji bilježi najveću stopu rješavanja u proteklom trogodišnjem razdoblju (129 posto), navodi se u Izvješću uz podatak da je lani na sudovima radio 151 sudac manje nego 2014. godine.

Vlada nije imala primjedbi na spomenuto Izvješće. „Pratimo manji broj predmeta, njihovo brže rješavanje na svim sudskim razinama. Starih je predmeta sve manje, tijekom 2018. riješeno je više od 69 posto predmeta starijih od 10 godina“, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić. 

Vladini zakonski prijedlozi o kojima će Sabor raspraviti prije spomenutih izvješća, tiču se zaštite klasificiranih podataka, tržišta kapitala, prometa drvom te biljnog zdravstva. No prije svih tih tema, a s obzirom da im je to prvi plenarni dan, zastupnici će u srijedu imati priliku govoriti o temama koje sami odaberu.

Odbor za ratne veterane iza zatvorenih vrata

Iza za javnost zatvorenih vrata zasjedat će Odbor za ratne veterane na čijem su dnevnom redu Izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2018. i Izvješće o radu DORH-a za 2017.