Dnevne novosti

Sabor danas o pritužbama građana i radu Odbora za europske poslove

25.10.2019 07:20 ZAGREB, 24. listopada 2019. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će raspraviti izvješća za 2018. dva saborska odbora, za europske poslove te za predstavke i pritužbe, a uobičajenog glasovanje neće biti. 
Kako stoji u izvješću, Odbor za predstavke i pritužbe u 2018. je radio na ukupno 258 predmeta, pisanih predstavki i pritužbi građana. Ukupan broj zaprimljenih predstavki i pritužbi u odnosu na 2017. godinu bio je za 28,5 posto manji, odnosno za 103 predmeta. Najveći broj predmeta bio je iz područja pravosuđa i uprave (121) , u kojima su građani izražavali nezadovoljstvo radom pravosudnih tijela, upozoravali na korupciju, zlouporabu položaja i ovlasti, žalili se na kvalitetu rada i učinkovitost Državnog odvjetništva.  

Vezano uz prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, predstavke su se uglavnom odnosile na stambenu problematiku i zamolbe za pomoć zbog teške socijalno-materijalne situacije. Dio pritužbi građana odnosio se i na rad gradonačelnika, općinskih načelnika, komunalnih redara i službenika. Problem bespravne gradnje također je bio prisutan u pritužbama građana, zatim pritužbe iz komunalne djelatnosti poput nedostatka komunalne infrastrukture, neodržavanja javnih površina, plaćanja komunalne naknade, buke u naseljenim mjestima, zagađenja zraka i drugo. 

Odbor za europske poslova ističe da se u 2018. počeo okretati pripremama za obveze koje će imati tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici  2020. godine. Nastavio je intenzivnu komunikaciju s Europskom komisijom te multilateralnu suradnju, prvenstveno kroz članstvo u Konferenciji odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC). U petak će u Saboru zasjedati i Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, na čijem dnevnom redu je javno saslušanje Damira Sabljaka, državnog službenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog ministarstva.