Dnevne novosti

Rubikova kocka ne može biti zaštićena robnim žigom - europski sud

25.10.2019 07:05 LUXEMBOURG, 24. listopada 2019. (Hina/dpa) - Rubikova kocka ne može biti zaštićena robnim žigom, objavio je u četvrtak Opći sud Europske unije, potvrdivši mišljenje europskog ureda za intelektualno vlasnišvo a (EUIPO).

Popularnu trodimenzionalnu slagalicu izumio je sedamdesetih godina prošlog stoljeća mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik. Igračka je u hipu osvojila djecu i odrasle širom svijeta zahvaljujući novom vlasniku, američkoj kompaniji Ideal Toys koja joj je nadjenula i ime. Sredinom osamdesetih novi je vlasnik postala britanska kompanija Seven Towns, koja je taj status zadržala do danas. Godine 2006. njemačka kompanija Simba Toys zatražila je od europskog ureda za zaštitu intelektualnog vlasništva da ukine robni žig za oblik Rubikove kocke, dodijeljen 1999. godine. Zahtjev je odbijen 2014. godine, no Simba Toys je uložio žalbu i EIUPO-ovo je rješenje 2016. poništeno.

U novom je postupku europski ured za zaštitu intelektualnog vlasništva utvrdio da su temeljne karakteristike popularne kocke „neophodne za postizanje tehničkog rezultata” i zato ne mogu biti zaštićene robnim žigom. Rubik's Brand se žalio na tu odluku ali je Opći sud EU-a odbio njihovu žalbu, potvrdivši mišljenje EUIPO-a.Oblik Rubikove kocke, popularne trodimenzionalne slagalice, bitno određuje njezino funkcioniranje pa ne bi bilo pošteno zaštititi ga robnim žigom, odlučio je sud. Suci su primijetili i da "tehničko rješenje" ne proizlazi iz elemenata oblika kocke već iz njezinog "unutarnjeg, nevidljivog mehanizma". Rubik's Brand može se žaliti na odluku u roku od dva mjeseca i 10 dana Europskom sudu pravde, najvišoj sudskoj instanci u EU-u.