Dnevne novosti

Ministar Pavić u Karlovcu dodijelio 14 ugovora za sufinanciranje EU projekata

28.10.2019 07:05 KARLOVAC, 25. listopada 2019. (Hina) - Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić dodijelio je u petak u Aquatici - slatkovodnom akvariju u nazočnosti župana Damira Jelića i karlovačkoga gradonačelnika Damira Mandića 14 ugovora iz programa sufinanciranja EU projekata s područja Karlovačke županije, vrijednih više od 14 milijuna kuna.
Ugovori su vrijedni nešto više od 14 milijuna kuna, a njima se sufinanciraju investicije vrijedne 63 milijuna kuna.  Na nacionalnoj razini ove godine osigurano je 300 milijuna za program sufinanciranja EU projekata. Na području Karlovačke županije, rekao je Pavić, dosad je ugovoreno 1,2 milijarde kuna iz EU. Trinaest ugovora odnosi se na energetsku obnovu Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu, zgrade Gradske uprave, Dječjeg vrtića Dubovca, zgrade u Meštrovićevoj ulici, zgrade osnovnih škola "Braća Seljan" i Turanj i Prirodoslovne škole u Karlovcu te zgrada osnovnih škola u Plaškome i "Eugena Kvaternika" u Rakovici, zgrade Kulturnog centra u Općini Draganiću, zgrade Specijalne bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi te domova  zdravlja u Dugoj Resi i u Slunju. Jedan se ugovor odnosi na sufinanciranje razvoja poduzetničke zone Gornjeg Mekušja u Karlovcu. 

Pavić je rekao kako je ova Vlada podigla ugovorenost dostupnih financijskih sredstava iz fondova konkurentnosti i kohezije s devet na 84 posto, a za europske fondove je rekao kako oni nisu puste brojke, nego naočigled mijenjaju i Hrvatsku. Čine to, rekao je Pavić, tako da osiguravaju dostupnost financijskih sredstava za zdravstvo, kojemu je dosad iz tih izvora dodijeljeno 1,6 milijarda kuna, sufinancirana je izgradnja cesta, podupire se školstvo i energetska obnova. Znatna financijska sredstva, dodao je, povlače se i iz Europskoga socijalnog fonda.  Kohezijska politika upravo ima cilj, dodao je ministar Pavić, da podigne standard života ljudi, da otvara nova radna mjesta, da osigura bolje usluge, time oni nabolje mijenjaju i Hrvatsku, pa tako i Karlovačku županiju. Kao dobar primjer, istaknuo je Aquatiku, koja je gotovo u cijelosti financirana novcem iz EU fondova, a već je znatno pridonijela stvaranju vizure i identiteta Karlovca. 

Ministar Pavić odbio je dati bilo kakav komentar na izjavu Radimira Čačića, koji je rekao da se "odlaskom ministrice Žalac u tom ministarstvu počinju uočavati gotovo kriminalne radnje".  Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je u srijedu da odlaskom ministrice Žalac uočava "gotovo kriminalne radnje" u Ministarstvu regionalnog razvoja, vezane uz povrat novca iz EU projekata koji je država dužna vratiti 'lokalcima', a koji su "u rukama ljudi za koje nitko ne zna što ih vodi, čiji interesi i za koga rade".