Dnevne novosti

Prvi ogledni postupak pred Vrhovnim sudom

28.10.2019 07:30 PRAVDA 3
ZAGREB, 25. listopada 2019. (Hina) - Prvi put od stupanja na snagu novele Zakona o parničnom postupku Vrhovnom sudu omogućeno je da u okviru tzv. oglednog postupka unaprijed zauzme pravno shvaćanje o pitanju koje je od odlučnog značenja za tužbe koje su u većem broju predmeta podnesene prvostupanjskim sudovima ili se njihovo podnošenje očekuje.

Vrhovni sud je u petak izvijestio da je 15. listopada 2019. zaprimio prijedlog Općinskog suda u Pazinu za rješavanje pravnog pitanja važnog za jedinstvenu primjenu prava radi zauzimanja shvaćanja o tom pitanju.

"Dana 24. listopada 2019. Predsjednik VSRH zatražio je od predsjednika svih prvostupanjskih sudova da ga obavijeste jesu li, i u kojem broju, pred tim sudovima pokrenuti takvi sporovi", a prijedlog je objavljen na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova.

"Na taj način, po prvi put od stupanja na snagu Novele Zakona o parničnom postupku, dakle od 1. rujna 2019., omogućeno je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da u okviru oglednog postupka unaprijed zauzme pravno shvaćanje o pitanju koje je od odlučnog značenja za veći broj tužbi koje su u većem broju predmeta podnesene prvostupanjskim sudovima ili se njihovo podnošenje očekuje", priopćio je Vrhovni sud.

Pojašnjavaju da je ogledni postupak u Zakon o parničnom postupku unesen kako bi omogućio Vrhovnom sudu ujednačavati sudsku praksu. Ujedno, postupci pred nižestupanjskim sudovima će se brže i lakše rješavati, čime će se osim veće pravne sigurnosti postići brže i jeftinije sudovanje.

U konkretnom slučaju, radi se o pitanju ništetnosti sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u švicarskim francima u eure. Naime, budući da postoji različita sudska praksa, prvostupanjski sud pita jesu li odredbe sporazuma o konverziji, koji je sklopljen na temelju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ("Narodne novine" br. 102/15.), nepostojeće ili ništetne u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.